Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: nauphoeta cirenea -płeć

Klimak
    Guest

nauphoeta cirenea -płeć

jak rozpoznać płeć u tego gatunku??

Dark Raptor
    Guest

Re: nauphoeta cirenea -płeć

Niestety ciężko jest rozpoznać na podstawie morfologii. Prawdopodobnie można oznaczyć na podstawie ostatniego sternitu, ale diabły są szybkie i małe więc nie jestem pewien.
    W opisach widziałem informację, że samice są węższe i dłuższe, ale na podstawie swoich obserwacji nie wiem czy to dobra cecha rozpoznawcza.

Najlepsze rezultaty daje obserwacja zachowania. Tylko samce "tańczą" przed samicami, unosząc skrzydła do góry. A samice rozpozna się gdy wysuwają ooteki (przynajmniej ja tak robię).

Deresz
    Guest

Płeć rozpoznaje się bardzo łatwo, łapiesz robaczka i odwracasz go do góry nóżkami. Samica ma ostatnią część pancerz od spodu szerszą niż samiec. Widać to przy wprawie już u młodych osobników.Złap parę sztuk i porównaj je.

Klimak
    Guest

hymm popróbuje może sie uda.
    Dark tylko samce podnoszą skrzydła do góry??widziałem to pare razy ale to nie wyglądało na żaden "taniec"

Dark Raptor
    Guest

Samce unoszą skrzydła do góry i rozpylają feromony pobudzające samicę do kopulacji. Zlizuje ona wydzielinę z gruczołów grzbietowych samca, co także "nastraja ją pozytywnie" do rozmnażania :-)

Baku
    Guest

hmmm jesli myslimy o tym samym to samce sa mniejsze i dupy koncza sie im na skrzydlach a samicom nie - szczehulnie jak je zgnieciemy trochr :]

Uprawnienia umieszczania postów