-
nauphoeta cirenea -płeć
jak rozpoznać płeć u tego gatunku??
-
Re: nauphoeta cirenea -płeć
Niestety ciężko jest rozpoznać na podstawie morfologii. Prawdopodobnie można oznaczyć na podstawie ostatniego sternitu, ale diabły są szybkie i małe więc nie jestem pewien.
W opisach widziałem informację, że samice są węższe i dłuższe, ale na podstawie swoich obserwacji nie wiem czy to dobra cecha rozpoznawcza.
Najlepsze rezultaty daje obserwacja zachowania. Tylko samce "tańczą" przed samicami, unosząc skrzydła do góry. A samice rozpozna się gdy wysuwają ooteki (przynajmniej ja tak robię).
-
Płeć rozpoznaje się bardzo łatwo, łapiesz robaczka i odwracasz go do góry nóżkami. Samica ma ostatnią część pancerz od spodu szerszą niż samiec. Widać to przy wprawie już u młodych osobników.Złap parę sztuk i porównaj je.
-
hymm popróbuje może sie uda.
Dark tylko samce podnoszą skrzydła do góry??widziałem to pare razy ale to nie wyglądało na żaden "taniec"
-
Samce unoszą skrzydła do góry i rozpylają feromony pobudzające samicę do kopulacji. Zlizuje ona wydzielinę z gruczołów grzbietowych samca, co także "nastraja ją pozytywnie" do rozmnażania :-)
-
hmmm jesli myslimy o tym samym to samce sa mniejsze i dupy koncza sie im na skrzydlach a samicom nie - szczehulnie jak je zgnieciemy trochr :]
Uprawnienia umieszczania postów