Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Automatyczny system pojnikow

Arrow
    Guest

Automatyczny system pojnikow

witam,

chodzi misystemy, ktre sa w laboratoriach w wiekszych hodowalch, cos jak tu na zdjeciu (wezyki z glownego zbiornika trafiaja do poszczegolnych klatek):

mial ktos doczynienia z podobnym systemem ? jakis pomysly ?- myslalem o wykorzystaniu koncowek z dostpnych pojnikow do tego wezyki i do glownego baniaczka z woda (ale nie wiem jak z cisnieniem bedzie wtedy)

mordd
    Guest

Re: Automatyczny system pojnikow

Będzie dobrze - wlaśnie końcówki od pojników sa tak zagospodarowywane - niestety będzie drogo bo samych końcówek kupić nie można. Można kupić koncówki dla szynszyli lub królików - są dobre dla sczurów, ale myszy nie dają im rady. Koszt małych końcówek w USA to 2 dolary za sztukę - nieco za dużo. Najtaniej u nas wychodzą jednak duże pojnki kulkowe dla królików (około 9 plz na 1 litrowy) - dla myszy są OK. I tak trzeba wymieniać wodę w systemie co kilka dni więc duży pojnik daje w efekcie tyle samo pracy co system pojący. Najlepsze dla myszy są pojnkiki dla gryzoni firmy Savic.

Arrow
    Guest

witam,

no to nic pozostaje opanowac sposob na usuwanie koncowek z pojnikow

'system' bedzie dostosowany do faunbox'ow, mam nadzieje ze powchodza w otwory w faunaboxach

mordd
    Guest

Z pojników Savic nie trudno wyjąć bo nie są wklejone, są też sporo tańsze od ferplasta i rurka jest cieńsza więc łatwiej będzie je wpasować w rurki. Do rozmontowania pewnie wystarczą ci najmniejsze i najtańsze dostępne - najtańsze jakie znalazłem są w Pabemii - mają swoje stoisko na gieldzie w Łodzi. Mają pojniki od rozmiaru "mysiego" do 1 litra - kilka wielkości. Widziałem też gotowy system z 3 końcowkami, ale firmy "no name" i tylko raz przyadkiem w jakimś małym sklepiku.....Jeśli trafisz na jakieś inne tanie a przyzwoite to daj znać, pochwal się też całością po zrobieniu (razem z kalkulacją jeśli możesz).

mordd
    Guest

Rurka w rurkę, ale mi wyszło..... Wiadomo chyba o co mi chodziło: końcówka metalowa w przewód plastikowy.

Arrow
    Guest

no ja zrobie to jak najbardziej pokaze owoce mojej pracy , swoja droga rozejze sie w Lodzi za tymi pojniczkami z kilkoma koncowkami

wrbirds
    Guest

czolem,
    tylko pamietaj aby rurki byly ciemne, bo inaczej bedzie sie w nich rozrastal glon!!! A wtedy klapa !!!!
    Dla myszy ja nie polecam tworzenia systemu autoamatycznego polegajacego na rozkladaniu na czesci pojnikow i laczeniu ich - po co, kup poidla 1litr bilba(tak sie chyba nazywaja - sa z firmy savic) i je uzywaj. Przy automatycznym systemie bedziesz mial tyle samo pracy co przy takich wlasnie pojnikach.
    Dla szczurkow polecam automatyczny system z koncowkami dla szynszyli!!
    Aby system dzialal musisz dac takze dobre laczniki do rurek, bo maja WYJATKOWA zdolnosc do przeciekania w miejscach laczenia.
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów