-
Świerszcze,pojemnik z torfem & jaja...
Witam,
mam świerszcze kubańskie... trzymam je w fauna boxie... po jakim czasie najlepiej wyjąć pojemniczek z torfem w ktorym samice składają jaja?
gdzie to przeniesc?
mozna np. wsypac ten torf z jajkami do słoika (takiego 1,5L), postawic koło grzejnika (tak zeby bylo ok. 30*C)... ? po jakim czasie mozna sie spodziewac małych?
jesli nie to napiszcie jak Wy robicie?
-
Re: Świerszcze,pojemnik z torfem & jaja...
W zależności od warunków, różnie się ludziom klują, co 2-3 tygodnie (tuż przed lub wraz z pojawianiem się pierwszych młodych).
Ja osobiście to nie przenoszę, ale nie prowadzę hodowli masowej. Co do technik, to najlepiej jak napiszą hodowcy prowadzący ten typ hodowli.
-
Ja tak choduje: mam okrągłe pojemniki takie jak po robakach z wędkarskiego przykryte aluminową siatką o oczkach 2mm co 2-4 dni zabieram ten pojemniczekl torf z jajkami przesypuje do pudełka po sałatce jakieś 10 na 5 na 5 cm i to wstawiam do ogrzewanej szafki w której utrzymuje temperature 32 st młoede pojawiaają sie od 7do 10 dni po włożeniu do szafki z tym ze małe nie da sie tam trzymać bo wysychają młodziutkie takie do 1 cm trzymam w terrarium na zewnątrz szafki w cieple około 24st
-
Jaka siatke zalozyles na wentylacje ze mlode nie uciekaja?
-
siadke dałem po to zeby starsze osobniki nie zjadały jajek zanim je przeniose do innego pudełka
-
ja robie tak: pudelka przykryte siatka metalowa po tygodniu przekladam do ogrzewanego (35* - 40*) od dolu akwarium, wstawiam maly sloiczek z woda przykryty firanka z tiulu (szyfonu) zeby sie nie potopily. Z moich obserwacji wynika ze gdy sie przesypuje torf ze zlozonymi jajkami do jakiegos innego pojemnika wykluwa sie troche mniej niz bez przesypywania. A na karme dla malych najlepszy jest pokarm dla rybek lekko podrosniete nalezy przeniesc do osobnego pojemnika.
pozdro
Uprawnienia umieszczania postów