Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: hodowla dżdżownic:)

KnockeR
    Guest

Re: hodowla dżdżownic:)

A do czego to hodowaliście jeśli można zapytać?? Bo ja z nudów dla żabek założyłem te fusy to sypałeś na wierzch? czy z ziemią mieszałeś? Papier też z ziemią?? Już mam 2 skrzynkę coś mi to pachnie sukcesem w hodowli całe serducho w to wkładam a domownicy się śmieją Można to później gdzieś sprzedać jak się full tego namnoży i żaby nie przejedzą??

mordd
    Guest

Ja dla pończoszników i żółwia. Fusy, papier, starą ściółkę sypałem cienkimi warstwami na wierzch pojemnika. Jak wyjadły i przemieszały z resztą to dosypywałem. Przy zakładaniu hodowli te same dodatki wymieszałem z ziemią z torebki bo strasznie się mazała i szybko osiadała - poza tym była jak na moje oko zbyt nawożona jak na możliwości dżdżownic.

mordd
    Guest

Ja dla pończoszników i żółwia. Fusy, papier, starą ściółkę sypałem cienkimi warstwami na wierzch pojemnika. Jak wyjadły i przemieszały z resztą to dosypywałem. Przy zakładaniu hodowli te same dodatki wymieszałem z ziemią z torebki bo strasznie się mazała i szybko osiadała - poza tym była jak na moje oko zbyt nawożona jak na możliwości dżdżownic.

wrbirds
    Guest

moze byc papier tylko bez druku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Farba drukarska zawiera zwiazki olowiu, ktore sie doskonale kumuluja najpierw w dzdzownicach, pozniej w naszych zwierzakach, no i prowadzi to po pewnym czasie do.....czesto szybszej smierci.
    pawel

mordd
    Guest

Dyć pisałem, że marginesy z gazet i ręcznik papierowy)) To, że bez druku wydawało się oczywiste..... Dżdżownice są jak magazyn odpadów - gromadzą w ciele mnóstwo metali i pezeróżne związki, które im nie szkodzą. Nie tylko zadrukowany, ale jeszcze wszelkie papiery powlekane i lakierowane odpadają.

Jaca
    Guest

Odpada również w takim razie wszelki papier bielony chemicznie, a więc i chusteczki higieniczne, no chyba że te szare (nie bielone).

mordd
    Guest

Być może, choć nie znam technologii bielenia. Ale wcale nie jest to wykluczone..... Co pozostaje po bieleniu?

Jaca
    Guest

po bieleniu w bielonym papierze pozostają chemikalia.
    Na dobrą sprawę do tych pięknie białych, czyściutkich chusteczek higienicznych nie powinno się nawet smarkać (kontakt papieru=toksycznych chemikalii z łatwo przepuszczającymi błonami śluzowymi).

Pelomedusa
    Guest

Myślę o założeniu hodowli dżdżownic dla swoich żółwi wodnych.
    Czy do rozpoczęcia hodowli nadają się dżdżownice zebrane z domowego ogródka, czy muszą to być tylko te "rasowe". ?
    Co robicie z hodowlą w zimie ? Przynosicie do domu ??
    Dzięki z góry za wskazówki.

skarpiel
    Guest

No to mi obrzydzileś chusteczki higieniczne - dziekować będę teraz z wiatrem smarkał - dwurura

Uprawnienia umieszczania postów