-
-
Re: hodowla dżdżownic:)
Ja dla pończoszników i żółwia. Fusy, papier, starą ściółkę sypałem cienkimi warstwami na wierzch pojemnika. Jak wyjadły i przemieszały z resztą to dosypywałem. Przy zakładaniu hodowli te same dodatki wymieszałem z ziemią z torebki bo strasznie się mazała i szybko osiadała - poza tym była jak na moje oko zbyt nawożona jak na możliwości dżdżownic.
-
Ja dla pończoszników i żółwia. Fusy, papier, starą ściółkę sypałem cienkimi warstwami na wierzch pojemnika. Jak wyjadły i przemieszały z resztą to dosypywałem. Przy zakładaniu hodowli te same dodatki wymieszałem z ziemią z torebki bo strasznie się mazała i szybko osiadała - poza tym była jak na moje oko zbyt nawożona jak na możliwości dżdżownic.
-
moze byc papier tylko bez druku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Farba drukarska zawiera zwiazki olowiu, ktore sie doskonale kumuluja najpierw w dzdzownicach, pozniej w naszych zwierzakach, no i prowadzi to po pewnym czasie do.....czesto szybszej smierci.
pawel
-
Dyć pisałem, że marginesy z gazet i ręcznik papierowy)) To, że bez druku wydawało się oczywiste..... Dżdżownice są jak magazyn odpadów - gromadzą w ciele mnóstwo metali i pezeróżne związki, które im nie szkodzą. Nie tylko zadrukowany, ale jeszcze wszelkie papiery powlekane i lakierowane odpadają.
-
Odpada również w takim razie wszelki papier bielony chemicznie, a więc i chusteczki higieniczne, no chyba że te szare (nie bielone).
-
Być może, choć nie znam technologii bielenia. Ale wcale nie jest to wykluczone..... Co pozostaje po bieleniu?
-
po bieleniu w bielonym papierze pozostają chemikalia.
Na dobrą sprawę do tych pięknie białych, czyściutkich chusteczek higienicznych nie powinno się nawet smarkać (kontakt papieru=toksycznych chemikalii z łatwo przepuszczającymi błonami śluzowymi).
-
Myślę o założeniu hodowli dżdżownic dla swoich żółwi wodnych.
Czy do rozpoczęcia hodowli nadają się dżdżownice zebrane z domowego ogródka, czy muszą to być tylko te "rasowe". ?
Co robicie z hodowlą w zimie ? Przynosicie do domu ??
Dzięki z góry za wskazówki.
-
No to mi obrzydzileś chusteczki higieniczne - dziekować będę teraz z wiatrem smarkał - dwurura
Uprawnienia umieszczania postów