Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: hodowla dżdżownic:)

KnockeR
    Guest

hodowla dżdżownic:)

Dziś z nudów założyłem sobie hodowle dżdżownic! Zastanawiałem się czym mógłbym urozmaicić pokrm moich rzekotek bo jedzą tylko świerszcze. Miałem wolną plastikową skrzynkę o wymiarach 40 na 50 cm nasypałem zgodnie ze wskazaniami około 25 cm ziemi ogrodniczej troszkę siana i trocin Zakupiłem czerwone robaki w zooligicznym i wrzuciłem do skrzynki Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi robalami?? Narazie ułożyłem do góry tzn na ziemi trochę liści, gotowanych ziemniaków i chleba Jestem ciekawy owoców mojej hodowli Pewnie tylko wyrośnie mi pleśniak na chlebie

Dark Raptor
    Guest

Re: hodowla dżdżownic:)

Hodowałem (przypadkowo) Lumbricus i Allobophora. Całość funkcjonowała ponad 2 lata na podłożu z próchna drzew liściastych, starych liści, torfu i resztek jabłka. Całość w dużej wilgotności, temperaturze pokojowej i bez dostępu światła. Niestety (dla mnie raczej na szczęście, bo to było terra z larwami Cetonia aurata) mnożyły się bardzo wolno.

KnockeR
    Guest

U to ja nie wiedziałem że to są różne gatunki tych dżdżownic

Dark Raptor
    Guest

Na świecie opisano ok. 250 gatunków, z Polski wykazano 35.
    Najpospolitsze to:
    Dendrobaena octaedra
    Lumbricus terrestris
    Lumbricus rubellus
    Allobophora caliginosa
    Allobophora rosea
    Eiseniella tetraedera

Miałem niewątpliwe szczęście zobaczyć wyjątkowo rzadką tzw. dżdżownicę cmentarną - Kritodrilus auriculatus.

KnockeR
    Guest

aż się boję pytać co jedzą te cmentarne dżdżownice:P

Jaca
    Guest

"Czerwone robaki" sprzedawane w sklepach wędkarskich to tzw. dżdżownica kalifornijska.

wrbirds
    Guest

Czesc,
    najlepiej jest zahodowac kalifornijskie, czyli Dendrobaeny.
    One w temp ok 18 stopni mnoza sie jak glupie :-) Trzymaj je w wilgotnych lisciach, resztkach roslinnych, troche ziemi. Dodal nieco drewna tak aby mialy mozliwosc pobierania celulozy, bez ktorej nie wytworza otoczek jajowych.
    Trzeba uwazac na plesnienie materii roslinnej, nawet gdy nic nie bedzie dzdzownicom, to Twoje zabki beda mialy nienajlepszy pokarm.
    Powodzenia w hodowli, jakby co to pisz.

KnockeR
    Guest

plesnieje mi ta ziemia ogrodowa a drewno jakie wrzucic jakies spruchniałe nagnite? czy normalne?

wrbirds
    Guest

pruchno najlepiej.
    Na plesn uwazaj, jak wspomnialem jesli dzdzownice beda jadly plesn, co im nie zaszkodzi, to pozniej Twoje rzekotki tez beda jadly takie dzdzownice z zaplesnialym materialem pokarmowym w przewodzie, co juz nie konieczie bedzie dla tych osatnich dobre!!!
    Najlepiej dawaj male porcje roslin, tak aby byly systematycznie wyjadane.
    Sam material w ktorym sa dzdzwonice, czyli ziemia, liscie raczej nie plesnieje, owszem pojawiaja sie tam grzybnie, ale nie sa grozne.
    powodzonka

mordd
    Guest

Dendrobaeny to nie są dżdżownice kalifornijskie. Kalifornijska = Eisenia foetida a Dendrobeana to inny gatunek. Oba bywają w sklepach wędkarskich, chodowałem je razem wymieszane. Eisenia rozmnaża się szybciej i jest wydajniejsza. Obe świetnie funkcjonują karmione fusami z kawy i herbaty, dodawałem też rozdrobnione marginesy z gazet i ręczniki papierowe. Łatwo pleśniejących dodatków nie stosowałem i hodowla funkcjonowała przez kilka lat. Przy zakładaniu do ziemi warto dodać coś dla rozluźnienia struktóry (drobne wiórki, próchno, papier.....). Spokojnie można tam ładować starą ściółkę z terrarium, zwłaszcza kokos. Raz na jakiś czas spodnią warstwę podłoża wywalałem (do ogrodu) i tym sposobem było miejsce na nowe warstwy.

Uprawnienia umieszczania postów