-
Re: Giełda-Czechy
pppppp - z towim psiakiem jest dokladnie tak jak z innymi zwierzetami nie objetymi ograniczeniami unijnymi , tyle ze psy sie szczepi na wscieklizne -co jest obowiazkowe , w przypadku gadów i bezkregowcow nie ma takich przepisow , dlatego nie potrzebujesz zadnej dokumentacji
-
pppppp - jeszvcze co do twojej poprzedniej wypowiedzi , prosilbym o podanie konkretnego artykulu i ustawy ktora wprowadza przpeisy o ktorych piszesz.
Gdzie jest napsiane co nazywamy hurtem a co nie , skad celnicy maja wiedziec czy ktos to wiezie dla siebie czy bedzie sprzedawal ? - To sa rzeczy praktycznie nie do udowodnienia , dlatego nie ma rozdrobnien dla zwyklych ludzi i handlarzy , bo byloby to niemozliwe do wyegzekfowania , co innego jest wlasnie z nielegalna dzialanoscia gospodarcza jaka niektorzy prowadzą , czyli sprzedaja na duza skalę nie płacac podatków ( o tym psialem juz wczesniej)
-
AFAIK do konca roku ksiazeczka starcza.
Potem chyba trzeba bedzie wyrobic "paszport" ?
Poza tym Niemcy to nie WB
-
Bede mial chwile czasu-poszukam, moze nawet pomolestuje kogos ode mnie z wydzialu.
W kazdym razie jest jeszcze jedna kwestia przemawiajaca za istnieniem ograniczen.
Jadusy. W Polsce trzymanie ich jest generalnie zakazane, tak wiec musi byc jakis mechanizm kontroli, inaczej jesli jakis nie bylby na CITESie, a jego hodowla bylaby dozwolona na terenie innego kraju UE, to pakujemy do bagaznika i jazda do Polski.
-
W tym momencie łamiesz prawo już w Polsce a nie przewożąć to przez granicę i praktycznie trudne to jest do wykrycia , ilu ludzi trzyma w domu bananówki i nic im nikt nie zrobił....
Nie wszystkie przestępstwa da się wykryć , a prawo czasem na niewiele sie tu zdaje .
Rownie dobrze polcja moglaby tak jak na granicy zatryzmywac samochody w srodku warszawy i sprawdzać czy w bagażniku nie jedzie jakiś jadus .
Poza tym jest wiele rzeczy zakazanych :bron ,narkotyki etc .....
Poza tym nie jest pwoeidziane ,że na granicy albo w jej okolicy ktoś ci nie zrobi kontroli ,tak samo mzoe cie zatryzmac policja w innym miejscu , jak masz jadusa to musisz sie lcizyc z tym ze to nie ejst legalne a jak wieziesz zbozowke to nikt ci nic nie zrobi
-
Mnie nie raz zatrzymala straz graniczna, a nie celnicy. I ta straz graniczna kazala otwierac bagaznik - i polska, i niepolska. No nie wiem, jak to jest teraz z przewozeniem przez granice (nie tylko czeska, oczywiscie). Ale obawiam sie, ze bedziemy w sferze domyslow i klotni do tego czasu, az ktos nie bedzie wiozl takowego stwora. Kto pierwszy? Dejot, zglaszasz sie na ochotnika? :P Potem ten ktos moglby napisac swoje wrazenia na forum...
-
Jakie domysly ?O czym ty piszesz? Przepisy są jasne !
A ja juz przewiozłem kilka pająków z ostatniej giełdy na której byłem , i na granicy nic nie sprawdzają poza dowodem osobistym , wiec moje wrazenia są jak najbardziej pozytywne .
Nawet jakby straż graniczna cie zatrzymala to nie lamiesz prawa , a szukają w bagaznikach roznych rzeczy , watpie ze akurat zwierzat
A gatunki nie ograniczane przez unię mozna przewozic wiec jest to legalne ...
Awikularia ty naprawde tego nie wiesz?
Troche dziwi mnie fakt ,że musze ci to tłumaczyć
Pomysl , co ci moze zrobic straż graniczna, ktora zatrzyma cie np na terenie Polski i zobaczy w twoim bagazniku kilka wezy zbozowych
odp. - nic bo posiadanie i przewozenie w granicach unii tego gatunku jest calkowicie legalne
-
No, widzę, że nikomu się nie chce szperać po przepisach. To co powie pani w urzędzie albo straż graniczna jest może bardzo ciekawe, ale zupełnie nie jest miarodajne. Dwa lata temu koledze celnik w Kudowej powiedział, że świerszcze są na CITES-ie. Możemy sobie tak pogadać i dać się wmanewrować przez urzędasów lub ludzi czerpiących zyski z przewożenia zwierzat z Czech. Tylko tak jedni jak i drudzy muszą pokazać konkretne przepisy zabraniające przewozu zwierząt niechronionych wewnątrz UE. Czekam aż wreszcie ktoś je znajdzie...
-
Dr Robert - chyba sie nie doczekasz, a szkoda ze te osoby , ktore przedtem byly takie gadatliwe w tym temacie nagle przestały mowic ...
moze to i lepiej ....
Sprawa wydaje sie byc jasna i klarowna
Pozdrawiam
-
Tez mi sie wydaje, ze jesli chodzi o przewoz zwierzat niechronionych w ramach UE nie ma ograniczen ALE nie wiem jak to sie ma do faktu, ze celnik na widok zbozowki nie zatrzyma jej (na koszt wlasciciela) do wyjasnienia czy przypadkiem nie jest to zwierze chronione, bo samo oswiadczenie wlasciciela to chyba ciut malo ?
Uprawnienia umieszczania postów