Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Giełda-Czechy

Re: Giełda-Czechy

nie można przewozić zwierząt przez granicę - zostaje zwykły przemyt i liczenie na szczeście

dr Robert
    Guest

Dlaczego nie można ? Jakie przepisy o tym mówią ?
    Gdy chodzi o przepisy weterynaryjne to odnoszą się do sprowadzania zwierząt z państw trzecich (czyli pozaunijnych). Wewnątrz UE nie ma weterynaryjnej kontroli granicznej (wyjątek to chyba Wielka Brytania, ale pewności nie mam).
    Obowiązuje Ustawa z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej (Dz. U. Nr 165, poz. 1590), ale dotyczy sprowadzania zwierzat spoza UE. Strona inspekcji weterynaryjnej: http://www.wetgiw.gov.pl/

Co do przepisów związanych z ochroną zagrożonych gatunków, to przepisy unijne nie pozostawiają regulacje dotyczące przewozu gatunków z list UE i CITES w kompetencji państw członkowskich. W większości przypadków między państwami UE nie trzeba wyrabiać dokumentów przewozowych. Polska ma jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów w Unii i niestety np. na podstwie czeskiego dokumentu rejestracyjnego w polskich urzędach powiatowych nie chcą rejestrować zwierząt żądając CITES-u. Jest to absurdalne !!! Natomiast zwierzęta nie będące na listach UE i CITES można w mojej opinii przewozić bez przeszkód. Jeśli ktoś może wskazać konkretne przepisy zakazujące przewozu zwierząt jestem zainteresowany.

witam
    jak rozumiem z wypowiedzi dr Roberta, nie powinno być problemów z przewiezieniem zakupionych w Czechach żółwi przez granicę, jeśli się mylę to bardzo proszę mnie poprawić
    pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Chyba prawie wszystkie żółwie są na listach UE więc według polskich przepisów nie można ich wwieźć na teren Polski bo niestety Polska, jak pisałem, przyjęła najostrzejsze możliwe przepisy. Te, które nie podlegają rejestracji (czyli spoza list CITES i UE) można wwozić (wedłu mnie, ale mogę się mylić). Wydaje mi się, że chodzi tu też o ilości do domowej hodowli, a nie hurtowe.

Dejot
    Guest

nareszcie ktos wam napisal prawde i potwierdzil moje slowa....
    A tamci beda wam gadac ze placa podatki, kwarantanny, pozwolenia itp - hehe
    To wsyzstko brednie zeby was zniechecic do kup[na za granica ...
    Jezdzijcie do czech bo warto !

rozmawialem na ten temat z panią Ratajczak z naszego jeleniogórskiego urzedu ochrony środowiska (ona jest od rejestracji) i pytałem się o przewóz zwierząt nie będących na CITES-ie, po tygodniu (bo sama od ręki nie wiedziała ale to miła osoba i starała sie temat wyjasnić) dostałem telefon z odpowiedzią ze nie wolno znaczy
    można po uzyskaniu pozwolenia (tylko na firmę - działalność gospodarczą) prywatne osoby nie mogą - taką dostałem odpowiedz

Dejot ty półmózgu, widać że znasz się na rzeczy, jeżeli chesz sprowadzić jakieś zwierze nie przemytem, a całkiem legalnie np. z Ghany, Egiptu czy kit wie skąd to musisz pozałatwiać wszystkie papiery przewozowe i pozwolenia z ministra środowiska, pozatym przy odbiorze paczki NA LOTNIKSU płaci się 22% VATu, do wszystkiego muszą dość opłaty przewozowe, opłaty lotniskowe i kupa nerwów. Pozatym przejaz przez granice ze zwierzeciem na kturego nie masz papierów z naszego ministerstwa ochrony środowiska to normalny przemyt.

Juz nie moge tym dejotem.......specjalista od wszystkiego......Kiedys zadeklarował ze bierze na 100% moje terrarium i potrzebuje tydzień na zebranie kasy. Po tygodniu zero odzewu. Pisałem i na mejl i na gg nawet nie raczył sie odezwać.

Dejot
    Guest

mysza tutaj piszemy o przewozie zwierzat w granicach unii półgłówku , nie doczytales chyba ...
    Na import spoza unii wiadome ze trzeba meic papiery , ale tu chodzi nam glownie o czechy z ktorych sam przywozisz zwierzeta wiec nie gadaj glupot

Coolary to napewno o mnie ci chodzi? Ja robie sam terraria /chyba mnie z kims mylisz :/

Dejot
    Guest

widze ze besztaja mnie wsyzsatkie te osoby ,ktorym to nie jest obojetne .mysza wyskoczyl z kosmosu , bo boi sie o swoje interesy ...

kiedys sprzedawalem skorpiony po 65 zl a on po 70 i napisal mi maila zebym podwyzyl cene , bo szkoda mu ze nie zarobi za dużo ...

Tutaj widac teraz dlaczego wlasnie wiekszosc sprzedawcow pochodzi z poludniowej Polski

Nie wiem po co znow ktoś robi wojne , przeciez i tak w koncu dojdzie do tego ze przywozenie towaru z czech przestanie sie oplacac , bo to nie jest wielka tajemnica już , szczegolnie po wejsciu Polski do Unii

Co do wypowiedzi ppppp - to trudno mi sie ustosunkować do tego kto coś powiedzial , przepisy są napisane jasno i nie mam tam zadnej wzmianki o tym ze trzeba miec dzialalnosc gospodarcza aby cos przywiesc .... / Jak bede mial chwile to poczytam jeszcze raz obowiazujace artykuly ...

Dr Robert napisal prawde , bo nie handluje czeskimi zwierzetami ....

Zdaje sobie sprawe ze narazilem sie tutaj wielu ludziom , ale wkurza mnie jak sie tutaj kity pociska zwyklym ludziom , ktorzy chca tylko cos zakupic po normalnych cenach ....

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów