-
Re: Giełda-Czechy
A ptaszniki z rodzaju Brachypelma sa objete jakimis ograniczeniami w wwozie do Polski z krajow UE ???
-
-
Czytales podane przez Ciebie linki?
Zwierzeta sa przekazywane do ogrodow zoo lub innych placowe na Twoj koszt.
-
Chodzi o zwierzeta nie podlegajace ograniczeniom ? Nie sadze
-
Ech.......
Wlasnie o to mi chodzi.
Dojezdzasz do przejscia i pokazujesz weza. Zamykaja cie za ekshibicjonizm.
Serio -> skad celnik ma wiedziec co to jest? Zbozowka, czy jakis bliski wymarcia gatunek?
Qmasz?
Jak bylo napisane - na granicach sa tablice dot. ptakow.
A weze?
Nie mowiac o pajakach, ktore gdy sa malutkie sa praktycznie nie do zidentyfikowania ze 100% pewnoscia.
-
Witam
I tak celniki jestsa glupi i sami nic niewedzi,albo bylem o wiosne w Niemcach na gielde i przy powrotu mnie lapli na granicach s modliszkami i zabrali mnie wsetko s tym ze moge byc w Cites(ale w Cites modliszek niejest i taka informace male dziecko znalazne w internecie za 5 minut he)No i do tej chwile niemam ziadna zprawa od tych neimcow. Václav (Czech Republic)
-
Sojkas - nie wiem , bo nigdy nie mialem z tym do czynienia .....
Jedno jest pewne - nic ci nie zrobia za przewozenie gatunkow ktore mozna przewozic - a to jak oni rozpoznaja gatunki to jest już ich brożka i nie powinieneś sie tym przejmować
Poza tym szansa ,że ktoś cie skontroluje na granicy jest prawie żadna ...
Jesli interesuje cie wiecej informacji to poczytaj akty prawne .....
Nie znam ich wsyzstkich na pamięć Ale nie sadze zeby gdzies bylo okreslone w jaki sposob ktoś ma ci sprawdzić jaki gatunek wieziesz / Od tego są odpwoeidnie sluzby zeby wiedzialy jak to zrobić .w koncu za cos biorą kase ....bo przeciez nie za to ze siedzą sobie i biora w lape ...
-
Coz zgodnie z zasada swobodnego przeplywu towarow i uslug oraz zasady in favorem libertates, ograniczanie wymiany towarowej musi byc wyraznie umocowane w przepisach i o ile cytowana wyzej ustawa z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej (Dz. U. Nr 165, poz. 1590) takie ograniczenia naklada, ale dotyczy to tylko sprowadzania zwierzat spoza UE.
Na dzis dzien przyjac trzeba, iz handel, (rozumiany zgodnie z definicja ustawowa - USTAWA z dnia 20 sierpnia 1997 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich Dz.U. 1997 Nr 123 poz. 774), "to swobodny obrót pomiędzy państwami członkowskimi Unii Europejskiej zwierzętami, materiałem biologicznym i jajami wylęgowymi, pochodzącymi z państw członkowskich Unii Europejskiej, oraz zwierzętami, materiałem biologicznym i jajami wylęgowymi, pochodzącymi z państw
niebędących członkami Unii Europejskiej, które znajdują się w obrocie w
krajach członkowskich Unii Europejskiej;"
Jesli wiec nie ma ograniczen pismem Głównego Lekarza Weterynarii, to trzeba uznac, iz przewoz zwierzat pomiedzy panstwami czlonkowskimi UE nie wymaga zadnych dodatkowych dokumentow. Chodzi oczywiscie o zwierzeta spoza CITES, albo jeszcze bardziej restrykcyjnych ograniczej samej UE.
Jesli dowiem sie czegos wiecej, co nastapi niebawem, dam znac,
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Ustawa z dn. 20 sierpnia 1997 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, ktora cytujesz ma rowniez inne artykuly :
np.
art. 1
Ustawa reguluje sprawy z zakresu hodowli oraz zachowania zasobow genetycznych, oceny wartosci uzytkowej i hodowlanej [...] zwierzat gospodarskich, zwanych dalej zwierzetami.
art. 2 u1 p15
zwierzeta gospodarskie - i tu wyliczenie co rozumiemy poprzez zwierze gospodarskie. Sa tam swinie, krowy, konie .... Najbardziej "terrarystyczne" za pszczoly...
Takze zgodnie z art. 1 powyzszej ustawy w przytoczonej definicji handlu poprzez "zwierze" rozumiemy zwierze gospodarskie, a ich katalog znajduje sie w art. 2 u1 p15
Quod erat demonstrandum...
-
Przytoczona ustawa rzeczywiście nie dotyczy zwierząt trzymanych w domu.
Polecam stronę:
http://www.eu-wildlifetrade.org/index.htm
Uprawnienia umieszczania postów