Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaka hodowla karmowa dla ptasznikow??

Borello
    Guest

Jaka hodowla karmowa dla ptasznikow??

Witam
    Ostatnio tak mysle co nalepiej hodowac na karme dla ptasznikow, myslalem nad swierszczami, karaczanami: Gromphadorhina portentosa, Nauphoeta cirenea.
    Co byscie polecili? chodzi mi o to zeby byla to w miare wydajna hodowla,o malym nakladzie pracy. Moje potrzeby sa male.
    I jeszcze jedno co sadzicie o mrozonych swierszczech jako pokarm na zime?? teraz bym nalapal zamrozil a na zime byly by jak znalazl ma to jakis sens??

Hari
    Guest

Re: Jaka hodowla karmowa dla ptasznikow??

Ile tych ptasznikow, 2? dla takiej liczby nie oplaca sie zakladach hodowli karmowej. Ptasznik zje trzy karaczany i zacznie poscic przez dwa miesiące. Lepiej znajdz jakiegos hodowce ze swojego miasta i za grosze kupuj na sztuki. Jezeli juz sie chcesz bawic to lepiej chyba karaczany (ale nie szybolazy). Zamiast G. portenosa jepiej wez jakies balberusy (wielkosc podobna, a praktycznie zerowe ryzyko ucieczki) . Ja wiekszym pająkom wole podac jednego duzego karaczana niz bawic sie w podawanie 5 swierszczy.

Borello
    Guest

narazie mam smithi l7, geniculata l10 i 12 kedziorkow l1, Ale w planach dalsze powiekszanie hodowli zastanawiam sie na boehmei, klaasi albo emili, a to na pewno nie bedzie koniec
    Jakos nie znalazlem nikogo z moich okolic kto by mial jakas karmowke a czy G. portenosa nie bedzie lazic po sylikonie?? i tak bede musial czyms przykryc hodowle. Ma ktos moze do sprzedania owe G. portenosa??
    Pozdrawiam

Azzurreeuss
    Guest

Najlepsze karaczany blaberus giganteus i panchlora nivea nieduzo roboty szybko sie rozmnazaja i nie smierdza jak swierszcze.

Pozdrawiam

Pająk
    Guest

Bywasz czasami w Zielonej Górze?? Ja mam świerszcze :-)

Dark Raptor
    Guest

Najlepiej mączniki - łatwe w hodowli, a różne stadia rozwojowe pasują prawie wszystkim pająkom (od l2 do l6 - spokojnie). Dla bardziej wyrośniętych polecam drewnojady - hodowla też bardzo łatwa i mało zajmuje miejsca.
    Z karaczanów: do podanych przez Hari i Azzurreeuss'a dodałbym Nauphoeta cinerea.

Borello
    Guest

Witam
    Bywam w Zielonej bo studiuje po ile masz swierszczyki
    Zastanawiam sie nad hodowla n.cirenea albo blaberus giganteus, co byscie mi doradzili? chodzi mi o to zeby nie spierniczyly i ty chyba bardziej nadadza sie blaberus giganteus. jsak uwarzacie??
    Pozdrawiam

morda
    Guest

Cała gama karmówek:
    mączniki
    drewnojady
    świerszcze
    karaczany (najlepien P.nivea, N.cinerea, B.dubia albo jakiś Blaberus)

Gufi
    Guest

A co sądzicie o tym by zamrażać świerszcze??I przez zime podawać pajączką??

Hari
    Guest

A gdzie jest w tym duch sportu??!

Uprawnienia umieszczania postów