Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Szczur zagryza mi młode

rataj
    Guest

Szczur zagryza mi młode

Co mam zrobic??

Moja chodowle ostatnio powiekszyłem o hodowle szczurów no i własnie szczurzyca urodziła młode a ten zaczał przy mnie zagryzac cio mam zrobic w takiej sytuacji czy czegos im brakuje ???

Jest to pierwszy miot tych madrych zwierzakow i zastanawiam sie jak go uchowac !!!

Help me !!

Double
    Guest

Re: Szczur zagryza mi młode

szczurzyca zagryza swoje młode gdy czuje sie zagrozona lub czuje, ze jest zagrozone zycie jej młodych. natomiast szczur (samiec) zagryza młode, gdy uwaza że "nie są jego" i chce sie pozbyc nie swojego "kodu genetycznego". w pierwszym przypadku najlepiej dac szczurzycy calkowity spokoj i dac jej jakis ciemny, bezpieczny domek, gdzie bedzie mogla siedziec w spokoju z małymi. w drugim przypadku bezwzględne oddziel wszystki samce (nawet ojca) od samicy z młodymi!

krwiopij
    Guest

jestes pewien, ze zagryza malenstwa? moze to tylko lozysko? maluchy na pewno zyja?

w ostatnim okresie ciazy (po 2 tygodniach od zaplodnienia) samica powinna zamieszkac w oddzielnym pomieszczeniu (cichym, spokojnym, najlepiej nieco zaciemnionem), miec spokoj, duzo wartosciowego jedzenia i materialu na budowe gniazda... zdecydowanie zaden samiec nie powinien byc z nia, kiedy bedzie rodzila - od razu zostanie zaplodniona, a to odbije sie negatywnie zarowno na jej zdrowiu, jak i na zdrowiu obecnych i nastepnych maluszkow... (tutaj przeznaczenie hodowli nie ma nic do rzeczy - zwierze nie jest przedmiotem i powino byc traktowane z szacunkiem... jesli ten argument nie przekonuje - samicza, ktora jest caly czas w ciazy rodzi zazwyczaj coraz mnij mlodych i wiecej z nich umiera...)

procz przyczyn podanych przez Double, szczurka moze zagryzac swoje dzieci jesli sa jej zdaniem zbyt slabe, zeby przezyc, jesli jest za mloda i nie potrafi sie nimi opiekowac lub moze po prostu nie nadawac sie na matke - to rzadki przypadek, ale i tak sie zdarza... zostaw ja sama ze swoimi dziecmi (jesli jakies jeszcze zyje), zapewnij jej spokoj i bezpieczne schronienie, dobrze karm... niewiele wiecej da sie zrobic...

jareck_i
    Guest

Ja przed porodem oddzielam samice i dostaje wlasna klatke z duzo iloscia jedzenia , z jakims pojemnikiem ( domek wyciety z pojemnika od masla , jest to tanie i efektywne , stosuje to u myszy , myszoskoczkow i szczurow . Dla wiekszych gryzoni moga byc wiaderka w ktorych sprzedaje sie kapuste kiszona , biale to jest , przezroczyste :P ) . Odzielam jak widze ze jest jus gruba , przewaznie to okolo 9 -11 dni przed poniewaz musi sie przyzwyczajic do nowej klatki . Trzeba pamietac zeby nie zagladac do domku przez okres gdy jus slychac piski mlodych . Najlepiej przez Tydzien . Po 2 tygdoniach zestawiam mlode i matke z reszta hodowli . Samiec nie atakuje bo mlode sa jus wieksze i lekko obrosniete jus futrem .

Uprawnienia umieszczania postów