Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: świerszcze

FoKs
    Guest

świerszcze

Wyległy mi sie świerszcze co zrobic alby uczymac ich jak najwiecej bo wiem ze jest ich bardzo duza smiertelność

smash
    Guest

Re: świerszcze

śmiertelność ? kanibalizm moze i tak ale same z siebie tak nie zdychaja.

Dark Raptor
    Guest

To dość trudna sztuka. W zasadzie wszystko zależy od utrzymania dość wysokiej wilgotności (ale bez przesady), dostarczenia odpowiedniego pokarmu (dużo białka, wody w żarciu itp.). Trzeba pilnować, by nic nie przegniło i nie pojawiły się roztocza.
    Można się w takie rzeczy bawić, ale zazwyczaj świerszcze mają taki "przerób", że spokojnie można pozwolić sobie na straty.

Miszqa
    Guest

nie rób nic specjalnego... nie wiem jaka smiertelność wystarczy o kilku rzeczach pamiętać i pozostaje tylko zjawisko kanibalizmu

To tak:
    1) żadnej pleśni! pleśn może wybić całe pudełko - regularnie trzeba zaglądać i wybierac resztki pokarmu:]
    2) nie przesadzać z wilgotnością - żeby nie zaczął gnić pokarm, żeby nie pojawiła sie pleśń... pozatym gnijące liście mają skłonność do wytwarzania lepkich "soków" - potem przyklejają sie świerszcze i giną:/
    3) odpowiedni pokarm - białko itp, żeby miały co jeść i nie jadły sie aż tak nawzajem.
    4) dużo kryjówek, wytłaczanki, troche liści sałaty itp - żeby miały gdzie sie schować jak chcą przejśc wylinke
    5) sprzątać regularnie resztki pokarmu i wymieniać suche jedzenie.

ogólnie chyba tyle... ja sie trzymam mniej więcej tego co napisałem i mam bardzo niską śmiertelność w hodowli
    powodzenia

Hwarang
    Guest

A jako ciekawostke podam, ze ponad dwa tyg trzymalem wyleg w pojemniku z maksymalnie zaplesnialym zarciem i wsio bylo ok, az sie zdziwilem :>

Dark Raptor
    Guest

Może miałeś mało agresywny gatunek grzyba. Pleśń może zaszkodzić również hodowcy, zwłaszcza gatunki z rodzaju Aspergilus. Ich zarodniki mogą latać wszędzie. Więc zasada jest jedna - lepiej czyścić terraria...

Uprawnienia umieszczania postów