Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: ŚWIERSZCZ BANANOWY opisy kontra posty

zpfp8
    Guest

ŚWIERSZCZ BANANOWY opisy kontra posty

Świerszcz bananowy (Gryllodes sigillatus) osiąga rozmiary od 25 do 35 mm, bardzo szybko się rozmnaża

Świerszcz bananowy występuje w Azji. Dorasta maksymalnie do 2cm
    Samice rozpoznajemy po długim pokładełku a samca po głośnym nocnym graniu.

Obydwa opisy są z tego samego serwisu :www.terrarystyka.com.pl

afrykański swierszcz bananowy - opis z BIOFILA

To jak jest z tym świerszczem azjatycki czy afrykański ,jaki jest ten rozmiar max. ,
    no i we wszystkich postach jakie czytałem określa się go jako najcichszego (nie grającego) a tu proszę: " samca po głośnym nocnym graniu " czy to jest jeden i ten sam gatunek ? Chcę rozpocząć hodowlę tych owadów ale zależy mi na jak najcichszym gatunku wręcz bezgłośnym no i maksymalnie pozbawionym zachowań kanibalistycznych z postów wynika że to właśnie świerszcz bananowy spełnia moje kryteria ale co z opisami ?
    Wielkie dzięki za odpowiedzi !

Arrow
    Guest

Re: ŚWIERSZCZ BANANOWY opisy kontra posty

witam,

jest nie watpliwie najcichszy, ale rekompensuje to swoja ruchliwoscia, jest bardzo skoczny

co do kanibalizmu, przy zapewnieniu odpowiednich warunkow proceder ten maleje

pjczyzna jest oczywiscie Azja, zostal on jednak zawleczony w roznie tropikalne miejsca na swiecie

roznie podaja zrodla, jedne pisza ze max to 20mm inne ze 35 mm, stad w opisie rozbieznosc 25-35 mm

Dark Raptor
    Guest

Raczej 20mm. Nigdy nie miałem większych.
    Rozbieżność co do wielkości i nazwy może być związana z róznymi gatunkami w hodowli i chaosem w polskim nazewnictwie. Jeśli mówimy o Gryllodes sigillatus to jego ojczyzną jest najprawdopodobniej Jawa. Jak napisał Arrow został zawleczony na wiele obszarów. Ostatno jest go dużo na Florydzie.

zpfp8
    Guest

Dzięki za info.

skarpiel
    Guest

Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to:
    Świerszcze koloru czarnego z czerwono zabarwionymi tylnymi goleniami, wielkość od 2-2,5 cm - ja kupiłem takowe pod nazwą kubańskie.
    Prawda jest taka że u mnie był to najuciążliwszy gatunek z wszystkich które miałem do tej pory. Fakt że są duże i grubiutkie ale w nocy poprostu można dostać białej gorączki - przeważnie grał jeden samiec najgłośniej, najdłużej i wogóle naj...
    Gatunek polecam ludziom z bardzo twardym snem.
    Acha, u mnie ten gatunek był dość powolny i bez trudu mozna było sobie złapać wybraną sztukę.

Uprawnienia umieszczania postów