-
Re: WOLNOŚĆ świerszczom,ku czci życia....
Ja sie z was nie nabijam, tez szanuje przyrode, ale nie musicie robic sobie wyrzutow z powodu swierszczy, ktore i tak zjadaja sie nawzajem Mozecie przeciez dla wlasnego spokoju zapewnic im warunki, a jak to wam nie wystarcza, to wezcie wykupcie wszystkie krowy, kury, kaczki, swinie, indyki, szczury,wylapcie i odizolujcie wszystkie insekty zeby nic ich nie zjadlo, a obiecuje wam, ze za pare lat bedziemy planeta swierszczy, macznikow itp...
-
-
heh mi tez było zal swierszczy ale rowniez jak zobaczylem jak urwisy sie zjadaja to mnie wkurzyło i nawet zjadanemu sie pomoc nie dało :[ nadal troche mi zal swierszcza jak daje ! no ale coz pocieszam sie tym ze bedzie mial szybsza smierc ( tak mysle ) niz zjedzony przez swoich pobratyncow :P
-
Hari ma racje, tyle że nie "teoretycznie nie powinno się...", tylko W ŻADNYM WYPADKU NIE MOŻNA WPROWADZAĆ OBCYCH GATUNKÓW!!!!!!!!
świerszcz bananowy jest słaby i prawdopodobnie nie przeżyje, ale tylko prawdopodobnie. Jeśli by przetrwał nie wiadomo jakie konsekwencje by to miało dla rodzimych gatunków.
Ludzie juz chcieli wolności dla czerwonolicych, pirani, chyba zdażył sie tez jakiś krokodyl.
Jeśli szkoda Ci świerszczy to zrób im terrarium w jakim będą mieły dobre warunki i tam je hoduj.
Pozdrawiam
-
Piszesz, ze Szanujesz przyrode.... a tu pleciesz brednie o wypuszczaniu OBCEGO gatunku na wolnosc!!!!!!!!!!!! Pomijajac fakt, ze ten swierszczyk nie przetrwa zimy(chyba ze sie schowa do budynku) to wprowadzanie obcego gatunku jest KARYGODNE!!!! Znamy wiele przykladow "zadomowienia" sie obcych gatunkow sztucznie wprowadzonych przez czlowieka i wybiciu przez nie rodzimych gatunkow na danym terenie!!!!! Nie trzeba szukac daleko, np wprowadzenie do Polski norki amerykanskiej spowodowalo wyginiecie norki europejskiej oraz prawie wybicie wielu gatunkow np ptakow wodnych, a w wielu miejscach drastyczne zmniejszenie ich populacji. Wiec MILOSNIKU przyrody WIECEJ ROZWAGII !!!!!! Nigdy nie WOLNO wprowadzac obcych gatunkow, bo nikt nie wie co z tego wyniknie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
Pozdrowionka
-
Sluchaj, jesli nie dochodza do Ciebie argumenty np Hari, Nesto czy moje z wczesniejszego postu, to moze zrozumiesz, ze wprowadzanie OBCEGO gatunku jest PRZESTEPSTWEM !!!!! Wiec nie wolno Tobie tego zrobic i juz!!!!!!!!!!!!!
Jesli sobie z tym nie radzisz to zajmij sie czyms innym!!
-
wrbirds - kolego nie emocjuj sie tak i nie "skacz" do mnie.spytalam czy sa jakies przeciwskazania i uzyskalam odpowiedz - wybacz,nie przyszlo mi do glowy,ze wypuszcze nie na wolnosc kilkudziesieciu bananowych swierszczy na wolnosc moze miec tak katastrofalne skutki dla ekosystemu Polski!!!Zreszta i tak by zimy nie dozyly,bo dlugowieczne to one nie sa!
I skończ gadać jakieś bzdury,ze do mnie argumenty nie dochodza - dochodza i dziekuje za wyjasnienie tych przeciwskazan powyzszym osobom.Gdybys nie zauwazyl w dalszej czescie poruszylam nie fakt wypuszczenia bananowek,a mysl jak przebiegla mi przez glowe,to wypuszczenie swierszcza domowego - ktory z tego co wiem wystepuje u nas i chyba nie grozi to kataklizmem.Pozatym moje wyrzuty sumienia to moja sprawa i nie widze potrzeby,zebys ich slusznosc kwestionowal!
Odpowiedz na moje pierwsze pytanie uzyskalam,wiec dalsza dyskusje uwazam za zamknieta.
-
Przeciez napisalem, ze zimy nie przezyje!!! Chodzi bardziej o sposob postepowania a nie o licytowanie sie czy przezyje czy nie!!! Prosto, takie pomysly sa bledne i juz!
Pozdrawiam
-
-
Błąd, świerszcz bananowy to świerszcz bananowy, a nie kubański.
Uprawnienia umieszczania postów