Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: WOLNOŚĆ świerszczom,ku czci życia....

Mieszany widok

Caprice
    Guest

WOLNOŚĆ świerszczom,ku czci życia....

Mam pytanko : czy gdy wypuszcze świerszcze bananowe na wolność to one przeżyją,oczywiście pomijam w tym momencie grożbe utraty życia na skutek żarłoczności naszych rodzimych gatunków??? A jesli tak to kiedy je nalepiej wypuscic - maj?jak juz bedzie cieplo? bo mam ich chyba za 120.Do tego tylko malego kedziorka l7 i niejadka rosee 10l...a prawdziwy powod jest taki,ze mam wyrzuty sumienia karmiac pajaki zywymi stworzonkami i zeby poczuc sie lepiej stwierdzialm ,ze wypuszcze cala ta gromadke.
    Wiec czy nie ma zadnych przeciwskazan?

goofer0
    Guest

Re: WOLNOŚĆ świerszczom,ku czci życia....

Muszę powiedzieć że na początku też może miałem wyrzuty ale jak zobaczyłem jak te świerszcze się nawzajem zjadają , obgryzają , to mi przeszło , a świerszczy to nie wypuszzaj tylko jak masz je wyżuć to odaj komuś przynajmniej swoje zwierzaki nakarmi ( był kiedyś taki post że koleś napisał że nie karmi swoich zwierzaków bo nie może kupić żarcia :-((( )

Arrow
    Guest

hehe wyrzuty to kupcie sobie roslinke ......

Caprice
    Guest

roslinki tez mam,a takze cala mase innych zwierzat...szanuje przyrode jako taka i wiem,ze taka natura jest,ze pajaki musza jesc swierszcze...ale w naturze jest tak,ze swierszcz ma jakies szanse i wszystko sie opiera o zrzadzenie losu,a w moim przypadku one sa od poczatku skazane na smierc;( Dlatego takie moje postanowienie,a nie inne.
    Co do kanibalizmu mialam swierszcze zwykle i nie wiem,moze to tylko moje odczucie,ale mialy komfortowe warunki i co chwile jakis ginal- kanibalizm na codzien.Bananowe mam od jakiegos czasu i nie mialam jeszcze zadnego przypadku,zeby jakis zostal zagryziony,tylko niektore maja niepokojaco krotkie czolkiAle generalnie one sa chyba mniej agresywne wobec siebie.
    Nadal jednak nie wiem czy z naukowego punktu widzenia afrykanskie swierszcze bananowe moga sobie beztrosko chasac po polskiej laczce?

Hari
    Guest

Teoretycznie nie powinno się wprowadzać zadnego obcego gatunku do danego ekosystemu. Niesie to ze soba wiele niebezpieczenstw (patrz żółwie czerwonolice w Polsce). W praktyce mysle,ze te swierszcze nie przezylyby teraz nawet jednej nocy Zdarzają sie przymrozki.

k_u_b_a
    Guest

ja nie mam żadnych skrupułów dając świerszcze... od kiedy zobaczyłem jak świerszcz jeszcze wylinki nie przeszdł a została tylko głowa...

Caprice
    Guest

kumam,czyli nawet jakby je wysouscic,to dopiero jak beda upaly,a biorac pod uwage,ze one zyja jakies 3 miesiace a teraz maja moze ponad miesiac,to niedozyja tego czasu czyli swoj zywot zakoncza w szponach pajaka albo pudelu

krwiopij
    Guest

na bogow... nie wierze... ktos ma na zycie zwierzat 'karmowych' podobne spojrzenie, jak ja? doprawdy, jestem pod wrazeniem, Caprice... ja mialam takie zalozenie, ze w ogole nie bede rozmnazac kupowanych swierszczy, a pajakowi dawac bede tylko takie ponadgryzane przez swoich wspoltowarzyszy... kupilam 25 swierszczy razem z pajakiem jakies 6 tygodni temu... do dzisiaj dozyly dwa, a pajak nie zjadl nawet jednego... :/ zapewne czesc z nich odeszla ze starosci, ale niestety caly czas pozeraly sie nawzajem...

Akren_
    Guest

Mi bylo na poczatku tylko zal jak zobaczylem jak moja geniculata zrzerala swierszcza a on jeszcze tylko zuwaczkami ruszal. Tak marnie jakos to wygladalo. Przeszlo mi jak widzialem jak moje srodziemnomorskie obsiadly takiego ktory dopiero co przeszed wylinke. Nie mial juz pol glowy i cialka brakowalo, jeszcze sie ruszal i chcial uciekac a one tak na zywca go obgryzaly. Od tego momentu juz ich nawet troche nie zaluje i calkiem podoba mi sie jak pajaki je wpierdzielaja.

Caprice
    Guest

no coz ja wlasnie mam slabe serducho na takie widoki jak szanowna kolezanka Krwiopijka Moim pierwszym postem na terra bylo rozpaczliwe pytanie - dlaczego swierszcz konal 20minut na klach pajaka;( bylam przerazona,bo ja myslalm,ze to bedzie szybka bezbolesna smierc...Pajaki to fascynujace zwierzeta do obserwacji,ale nie moge niestety przejsc do porzadku dziennego nad ich karmieniem.
    A juz nie wyobrazam sobie dawania mu mysich noworodków,żabek itd.Świerszcze to i tak na moje nerwy za dużo.
    W dodatku czlowiek te swierszcze karmi codzinnie,obserwuje,przyzwyczaja sie i ma swiadomosc,ze to zywa istota itd,a potem steje sie ich sedzia i katem.Moje sumienie nie daje mi spokoju,dlatego ten post.Wczesniej mialam opcje ,zeby wykupic w czerwcu wszystkie swierszcze u nas w zoologicznym i dac im szanse zycia na wolnosci Glupie,bo glupie,ale niektore sentymentalne babki tak maja.

Uprawnienia umieszczania postów