Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zdychają zkubane

manter
    Guest

Re: Zdychają zkubane

tez mialem problem ze zdychaniem swierszczy!! i w zoologocznym mi babka powiedziala zebym nie dawal jabłek, tylko płatki owsiane i kapuste!! poniewaz jabłka fermentuja i od tego zdychaja!! i tak zrobilem liczba zgonow spadla o 2/3!!

Jaca
    Guest

Bardzo cenna informacja!!
    W każdym bądź razie zawsze przyczyną masowej śmierci świerszczy jest zatrucie (w tym wypadku alkoholem lub grzybami).

Predator
    Guest

Dzisiaj padło mi kolejne 7 ( Co dwa tygodnie dodaje ok 30 świerszczy i za każdym razem populacja sie dziesiątkuje. Co ja mam robić? Karmie tylko jabłkami, codziennie zraszam, mają miseczke z wodą, co jakis czas tartą marchew, płatki dla ryb oraz kryle takie dla żółwi. Codziennie im zagladam, poprawiam, sprawdzam, dolewam wody, wymeiniam zarcie, spryskuje a i tak cały czas zdychają ( Stoją w akwarium obok grzejnika cały czas siedzą przy ściance obok niego. Niedawno wymieniłem część torfu bo była pleśń, na wytłaczance tez troche i ja tez wymieniłem. Cały czas zdychały, co ja mam robić? Wkurza mnei to, jeszcze tylu zgonów nigdzie nie miałem, a podobno świerszcze są bardzo proste w hodowli. Przeglądam w serwisie opisy, na innych stronach tez, wszystko tak jak w książce a tu dupa (

manter
    Guest

wlasnie ze karmisz jablka,i to padaja!! jablka fermentuja i wykancza to swierszcze!! spróbuj dac lisc kapusty i platki owsiane powinno byc lepiej!!!

Hari
    Guest

podloze masz suche? Z tego co piszesz to nie (plesn). Stosuj suche podloze, albo w ogole bez.

Predator
    Guest

Ale na samym suchym pokarmie mają być? Odstawiłem od reszty te które już sie zachowywały podejliwie. A więc dzisiaj same płatki i kapucha...

manter
    Guest

kapusta nie jest taka sucha:-) u mnie to poskutkowalo !! liczba zgonów radykalnie spadla:-)

Dark Raptor
    Guest

Re: Zdychają skubane

Najlepiej pozbądź się podłoża (piszesz, że masz pleśń). Terrarium wyczyść, dokładnie wypłucz gorącą wodą (ale nie wrzątek!), zdezynfekuj (alkohol?). Na wierzch daj wytłoczki, pojemnik wylęgowy (ale z zupełnie świeżą ziemią!), pidło.
    Najlepiej jak starych świerszczy tu nie wrzucisz (mogą być chore, a dorzucając do starych nowe sztuki tylko je zarażałeś). To są radykalne środki, ale u mnie poskutkowały. Pamiętaj też, by regularnie czyścić terra i usuwać trupy/chore osobniki i nadmiar odchodów (pożywka dla grzybów).

PS. Istnieje jednak zawsze szansa, że pokarm który podawałeś był pryskany.

Predator
    Guest

Dobra, chyba chodziło o brak jakiejkolwiek wentylacji, woda parowała i nei miała jak uciekać. Zdjąłem pokrywe całkiem, przeniosłem wszystkie świerszcze które sie dziwnie zachowywały i przestały zdychać

Uprawnienia umieszczania postów