-
Chrząszcze maczniaków
Przeczytałam niedawno że chrzaszcze maczniakow swietnie lataja .Moje nie wykazuja jednak takich zdolnościCzy w ksiazce byl blad czy to ja mam jakies zmutowane robale?
-
Re: Chrząszcze maczniaków
Hodowlana linia może częściowo zatracić te zdolności ze względu na długi czas przebywania w takim środowisku. Jeśli rozgrzebiesz jakąś sztukę z pewnością zauważysz drugą parę błoniastych skrzydeł. Czasami można zobaczyć jak je rozprostowywują i próbują latać. Podobnie jest z drewnojadami. Może być też tak, że czasem u owadów są wytwarzane formy bezskrzydłe w stałych warunkach środowiska. Lot jako bardzo kosztowny energetycznie nie jest potrzebny gdy pokarmu i miejsca na rozród jest pod dostatkiem. Tak jest np. u mszyc, ale również u wielu chrząszczy (również z rodziny czarnuchowatych do których należą mączniki).
Ja raczej obstawiałbym pierwsze rozwiązanie. Miałem styczność z "dzikim szczepem" mącznika (czasem wlatywały wieczorem do domu - lecą do światła, znaleźć je można też pod korą obumarłych drzew), te sztuki latały bardzo ładnie.
-
dzięki za wyczerpującą odpowiedz
-
moje nie lataja, mam je w otwartym pudeleczku i czasem cos wylezie, ale nie widzialem nigdy w locie
-
Uprawnienia umieszczania postów