-
Pleśń w terrarium
Szykuję przeprowadzkę moim młodym pajaką i przyznaję nie wiem jak rozwiązać problem z pleśnią na "rekwizytach" wewnątrz terrarium.
Chcę wnętrze wysypać mieszanką zwykłedu torfu i torfu z brykietu kokosowego i zasadzić w nim rośliny. Norkę dla brachypelma albobilosum chciałbym zrobić z łupinki kokosa i tu mój problem!! Żeby utrzymać odpowiednią wilgotność wewnątrz terrarium poradziliście mi żeby co jakiś czas wlewać wodę bespośrednio w podłoże, ale łupina kokosa i drewno w kontakcie z wilgotnym podłożem zaczyna PLEŚNIEĆ. Jak radzicie sobiez tym problemem?
Pozdrawiam
-
Re: Pleśń w terrarium
Są prawdopodobnie dwa powody pojawiania się pleśni na wystroju w terrarium.
Pierwszym z nich jest zastój powietrza , całkowity brak wentylacji w zbiorniku do chodowli, a pleśń lubi takie warunki , cieplutko, wilgotno, z żadnego ruchu powietrza, wymażone miejsce do rozrostu pleśni.Może kiedyś chodowałeś pleśń ( na Biologii) w słoiku na chlebie,ta pleśń rosła tylko w warunkach bardzo małej ilości tlenu i w całkowitym braku ruchu powietrza oraz w ciemności.
Drugie to za świerzy materiał, nie wymoczony i nie wygotowany kokos, kora świerza prosto z drzewa , tylko wyschnięta. W świerzym kokosie i korze są substancje soki nie wypłukane przez wode, a tylko zasuszone, to wszystko w terra namięka wodą i zarodniki pleśni kiełkują , mając pod dostatkiem porzywki z sokłów .
Żeby uniknąć , pojawienia się pleśni należy zrobić wentylacje w terrarium , używać do wystroju np. starej kory długo zleżałej na dworze i wypłukanej przez deszcz w takiej korze jest już bardzo mała ilość substancji odrzywczych dla pleśni , ale oczywiście grzyby nadal znają na niej porzywkę. Najlepsza jest brzozowa taka ze scientych i wypruchniałych pniaków tego drzewa. taką kore należy zalać wrzątkiem, żeby pozbyc się z niej lokatorów i zarodników pleśni.
Jeśl moje porady w pewnej części zawiodą, i pleśń nadal uporczywie będzie się pojawiać . Wtedy pleśniejącą kore ,lub kokos wyrzuć, i zastosuj coś w zastępstwie .
Ja też w zasadzie czasami mam problem z pleśnią , ale pojawiała sie tylko z dwóch powodów wyżej wymienionych.
Ze słabej wentylacji, lub za świerzych materiałów do wystroju.
Cześć
-
-
Niezwykle wyczerpujące wskazówki, dzięki!
Pozdrawiam
-
Poleciłem kore brzozową , z powodu jej dostępności, no i faktury, nikt chyba nie zaprzeczy że z powodu tych białych i ciemnych kolorów jaka ma kora brzozy wyglada dzięki temu bardzo dekoracyjnie .
Można spowolnić ( może nawet zatrzymać ) procesy rozkładu i pleśnienia tego materiału ( kory) malujac ją żywicą epoksydową.
Cześć
-
Wprowadz wentylacje.Moze byc wiatraczek komputerowy odpowiednio obudowany.Jest maly.
-
Fajne pomysły, wiatraczek hehe
Uprawnienia umieszczania postów