-
zainfekowana hodowla
moje świerszcze zostały zaatakowane przez roztocza.
czy mogę podawać takie zaatakowane świerszcze pająkom i modlichom, czy wszystko wywalić a terra zdezynfekować i zacząć godowlę od nowa??
-
Re: zainfekowana hodowla
Nie jestem doświadczony ale na chłopski rozum to roztocza przejdą na pająki przy podawaniu, takie moje skromne zdanie.
-
To zależy gdzie te roztocza przebywają.
Jak na świerszczach pasożytują i przebywają na nich to nie polecam podawać ich pająkom ani skorpionom, jeśli zaś tylko w podłożu to możesz bez problemu podać świerszcze na skarmienie, albo jeśli chcesz możesz uratować hodowlę przekładając do nowego lokum bez podłoża ma się rozumieć same tylko owady.
-
siedzą na świerszczach
i to takie ilości, że ledwo świerszcza widać
a ąwierszcze to maleństwa
-
w takim wypadku musisz zaczac od nowa hodowle, wyrzuc wszystko i dobrze wymyj terra
-
No cuż musisz uczynić tak jak mówi koksik.
Te roztocza musiałeś zawlec razem z porcją zarodową świerszczy.
PS. Kiedyś hodowałem świerszcze, na podłożu ( torf z piaskiem ), zalęgły mi się po jakimś czasie wielkie ilości roztoczy, lecz te pajęczaki nie nażucały się świerszczom wogule .
Wtedy świerszcze spokojnie przełapałem do nowego insektarium, tym razem bez podłoża, tylko pojemniczek do składania jajek dla tych owadów miał podłoże.
Roztoczy pozbyłem sie w try_miga.
Zauważyłem że te same roztocza pojawiają się w zaniedbanych i za wigoconych hodowlach mączniaków ( mączników ).
-
ja mam podloze z platkow jeczmiennych nie torf, torf mam w pojemnikach i jak narazie nic ich nie atakuje(ja mam kameleona np.)tylko mi jeden swierszcz dos duzy padl chyba naturalnie mam nadzieje
-
jak bys mogl to przeslij mi zdjecie (jak wygladaja swierszcze w roztoczach)na adres RMXUS@wp.pl
z gory dzieki
-
niestety nieposiadam takowych fotek
świerszcz jest pokryty takim jasnym "nalotem" a jak się dokładnie przyjżeć to widać, że to roztocza
-
ale caly jest pokryty ?? czy tylko ta czesc miedzy glowa a skrzydlami ten pancerzyk ???
Uprawnienia umieszczania postów