Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: białe robaki

Dark Raptor
    Guest

Re: białe robaki

Właśnie zaczynam hodowlę Dermestes vulpinus, chrząszcze można dostać (jeśli się ma kontakty) w różnych placówkach naukowych, najlepiej takich, które zajmują się preparatyką. Mam to sczęście, że zajmuję się chrząszczami na Uniwerku i udało mi się zdobyć kilka sztuk. Z obserwacji mogę stwierdzić, że kapitalnie czyszczą szkielety. Wrzuciliśmy im martwą mysz, a one po ok. tygodniu idealnie obrały ją z mięsa zachowując najdrobniejsze kosteczki (widok pełznącej padliny nie dla wszystkich jest przyjemny...). Dodam, że niestety jest z tym trochę smrodu, prawdopodobnie rozwiązują ten problem na zasadzie równania:

dużo chrząszczy=krótki czas trwania padliny. Mam nadzieję, że mi nie nawieją...

A tak przy okazji możesz spróbować z innymi skórnikami (np. mrzyk muzealny Anthrenus museorum), które są dość pospolite w mieszkaniach, zwłaszcza jeśli trzymasz gabloty z zasuszonymi owadami

czesiek
    Guest

Samo wrzucenie niestety nie wystarcza, a w każdym razie z gada najlepiej zedrzeć najpierw skórę, ułatwia to chrząszczom dostęp do mięska i krócej trwa objadanie(czyli mniej smrodu). Trzeba też w odpowiednim momencie szkielet wyjąć, bo jak głodne to zjadają ścięgna i szkielet się rozpada. Jak ktoś słaby jest w anatomii to go z powrotem nie złoży. mają też tendencję do rozłażenia się (przynajmniej u mnie, ale ja trzymam je w oddzielnym budyneczku).

Mrowa
    Guest

Co sądzicie zeby padlinke położyc w okolicy mrowiska, mrówki powinny zrobić swoje w kilka dni.

Mrowa
    Guest

Zapomniałem dodać, okres zimowy niestety odpada!

wrbirds
    Guest

super sposob, moze najlepszy, no ale na mrowy to jeszcze sobie poczekasz

Dark Raptor
    Guest

Mrówy nie są najlepszym sposobem. Jeśli masz do preparacji delikatny szkielet mogą go rozpuścić i zniszczyć min. kwasem mrówkowym. Widziałem całkowicie zniszczone szkielety gryzoni przez rudnicę więc nie polecam.

...ale pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów