-
Re: Kres dla sklepów ZOO
Zgadzam się z argumentami Natkas. Pomysł to część najprzyjemniejsza i najprostsza do wykonania. Gorzej z realizacją, odpowiedzią na wszystkie potencjalne problemy i wymogi wprowadzenia takich przepisów. Ja osobiście miałam pomysł wprowadzenia koncesji na prowadzenie sklepu lub konieczności posiadania odpowiedniej licencji przez osoby go prowadzące. Takie coś oznaczało by koszty związane ze zdobyciem papierów przez przyszłych i obecnych właścicieli sklepów. Byłoby to niezłym odstraszaczem oraz płaszczyzną, dzięki której możnaby egzekwować prawo w razie dopuszczenia się do jego nieprzestrzegania. Oczyście cała inicjatywa pociąga za sobą konieczność utworzenia odpowiednich jednostek administracyjnych, zatrudnienia i przeszkolenia odpowiednich osób itd. Zatem od pomysłu do efektu daleka i długa droga.
To jest moja opinia odnośnie spraw merytorycznych. Ogólnie popieram pomysł i niezależnie od perspektyw na jego powodzenie z chęcią się przyłączę. Szkoda tylko, że w Sejmie jak mowa o zwierzętach jest pusta sala.
Aha, no i musi sprawa dotyczyć nie tylko zwierząt terraryjnych. Jak coś takiego robić, to po całości.
-
Pomysł szlachetny, ale całkowicie nierealny. Ustawy piszą specjaliści w konsultacji z zespołami prawników i nie jest to takie proste. Zebranie tylu podpisów ogromnie trudne nawet dla dużych i bogatych organizacji. UPR i inne kanapowe partie tutaj nie pomogą, zwłaszcza, że w Polsce generalnie sprawy zwierzat są na szarym końcu, zarówno dla lewicy jak i, może jeszcze bardziej dla prawicy (szczególnie związane z lobby rolniczym). Z ogromnym trudem do ustawy o ochronie zwierząt udało się wprowadzić przepisy dotyczące zwierząt laboratoryjnych. Sprawy sklepów oraz zwierzat gospodarskich były nierealne do wprowadzenia w ostatniej nowelizacji. Ale wówczas nikt nie mówił, nikt nie protestował, a było to zaledwie ponad pół roku temu. Wiem, bo dużą część ustawy napisał mój były szef. Jedyna okazja to następna nowelizacja ustawy o ochronie zwierzat (pewnie za kilka lat znowu będzie robiona) i wówczas zmasowany atak na posłów i twórców ustawy (maile, petycje). Teraz można się popodniecać, ale nic to nie da .
-
Popieram, ale jak zauważyli przedmówcy wiąże się to z przyznawaniem koncesji itp. Czym to się najczęściej w naszym kraju kończy, gdy zależy ta decyzja tylko od urzędnika, sami wiecie. Faktem jest, że można i powinno się zwalczać takie sklepy w ramach istniejących już ustaw (nieludzkie traktowanie itp.). Niestety jak zauważyliście problemem jest wyegzekwowanie prawa. Tu tkwi cały problem, można zaostrzać kary, piętrzyć problemy, ale nieuczciwych to nie zrazi. Tak jest prawie we wszystkich dziedzinach życia. Pozostaje nam tylko „pilnować” i „donosić” (niewygodne słowo) w takich skrajnych przypadkach odpowiednim organom. Może to coś da, choć jestem życiowym pesymistą.
Do posta dr Roberta. Nie zapominajmy o lobby myśliwych, specjalistów w „ochronie” zwierząt, zwłaszcza tych dzikich. „Śmieszne” jest to, że jest tego całkiem dużo w sejmie, a podobno coś tam się kręci z Samoobroną. Protesty niewiele dadzą jak się nie ma odpowiedniej siły przebicia. Dokładnie jak dr Robert napisał, świetnym przykładem są zwierzęta gospodarskie – lobby rolnicze.
-
a tak pozatym czytam że chcecie walnąć 40% wartości zwierzaka kary, kto będze tą wartość ustalał? no ale weźmy pod uwage taką sytuacje że sklpeikarz pokaże że kupił legwana za 70 zł, niech nawet za 100zł, o kurcze 40zł mandatu wykończy go na pewno...
kto ma przyznawać koncesje? kolejny wielki brat?
kto będzie to wszystko kontrolował? jeszcze jeden wielki brat?
-
Wiesz KORSAKOW, jak czytasz to czytaj przynajmniej uważnie. Kara miałaby wynosić 400% (CZTERYSTA). Wartość zwierzaka, czyli na ile jest on w sklepie wyceniony. Koncesje może przyznawać Wojewódzki Zakład Weterynaryjny, a kontrolować Państwowa Inspekcja Handlu. Wystarcy trochę pomyśleć, pochodzić, a może coś się uda. Jeżeli pomysł okaże się niewypełem, to chociaż zwrócimy uwagę opinii publicznej na ten problem.
KORSAKOW->ha ha ha ha ha ha, jesli unia polityki realnej poprze projekt w tórym pisze się o kosesjach na prowadzenie skelpów zoo, to moje politologiczne wykształcenie okaże się g.... warte ;-)
No i chyba się okaże g.... warte. Weź pod uwagę, że partia taka jak UPR zrobi wszystko zeby zyskać rozgłos. Dla nich będzzie to autoreklama. Fakt, że UPR jest przeciwny koncesją, ale zamiast słowa 'koncesja' wystarczy uzyć słowa 'ograniczenie' i sprawa wygląda już zupełnie inaczej.
-
Jestem za. Ja również będę zbierał podpisy we wrocku. Mój mail to boses@op.pl
Rzyczę powodzenia w innych miastach Polski.
-
ta kara to 400% wartości zwierzaka, więc jeśli legwan kosztował ok. 100zł to cztery banie to już jest jakaś kara no nie?
A pozatym nie można tracić wiary we własne siły.
-
ale i tak będzie się kończyło na pouczeniu prawie zawsze
-
oj sasquacz, sasquacz, UPR to partia libertyńska, pozatym kanapowa, libertyni tego nie poprą, idz z tym do unii pracy ;-) oni też szukają rozgłosu,
kto pisał ten projekt? i czy można go gdzies zobaczyć, bo mnie uczą od kilku lat jak takie coś napisac, a dalej nie byłbym w stanie tego zrobić bez sporej pomocy prawinczej... zresztą po co o tym gadać, intencje słuszne... ale pomysł bez szans
chcecie zaszkodzić złym sklepom? piszcie ich adersy i co się w nich dzieje na forum, reszte zrobi niewidzialna ręka rynku! niech żyje adam smith ;-)
-
Oj KORSAKOW, KORSAKOW, UPR to partia konserwatywno - liberalna (do której zresztą należę) Tak się składa, że ja też studiuję politologię i pisanie ustaw i uchwał mam już za sobą. Wiadomo, że sam nie będę tego wszystkiego pisał, tylko można podrzucić kilka pomysłów, a reszty dzieła dokonają ludzie, którzy mają znacznie wieksze doświadczenie w tych sprawach (np. Samborski czy Michalkiewicz).
Czasu to zajmie strasznie dużo, ale może bedzie warto:-)
Uprawnienia umieszczania postów