-
Kres dla sklepów ZOO
Mam pomysł jakby ograniczyć w znaczny sposób liczbę sklepów, w których są trzymane zwięrzęta egzotyczne w tragicznych warunkach. Możnaby wysunąć projekt uchwały lub ustawy z inicjatywy obywatelskiej. Zeby taki projekt trafił pod obrady sejmu potrzebne jest zebranie 50000 (50 tysięcy) podpisów. Jutro wybieram się do łódzkiego oddziału Unii Polityki Realnej i zapytam się czy poparliby taką inicjatywę. Trochę czasu zajmie zebranie takiej ilości podpisów, ale jak się zmobilizyjemy, to powinno szybko pójść. Jak się na to zapatrujecie, koledzy i koleżanki terraryści? Czy mógłbym liczyć na wasze podpisy? Jeżeli będzę cokolwiek wiedział to dam znać w najbliższym czasie. Takie podpisu może zbierać każdy z Was, wystarczy tylko, że przesłałbym na mail odpowiedni formularz. Trzeba tylko poczekać do jutra, jak będę miał odpowiedź z partii. Trzymajcie kciuki!!!
-
Re: Kres dla sklepów ZOO
pomysł mało realny do zrealizowania a pozatym nie sformułowałeś wyraźnie co miała by głosić taka ustawa najpierw dokładnie przemyśl tresc projektu z którym chcesz startować a potem wystawiaj go na światło dzienne
-
wstepnie można porozmawiać z partią, która poprze taki pomysł. Jezeli chodzi o szczegóły, to proszę bardzo:
1. Kary finansowe, np. 400% wartości zwierzęcia
2. pozbawienie prawa do prowadzenia działaności gospodarczej w charakterze zklepów ZOO (w skrajnych przypadkach)
3. Wydawanie specjalnych zezwolen, ze taki sklep zapewni odpowiednie warunki dla zwierzęcia
Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie, może coś z tego wyjdzie. Zawsze warto próbować!!!
-
ja bym chetnie poparla cos takiego, tylko musialoby byc to konkretne i przemyslane. przede wszystkim trzeba by sie zastanowic co to znaczy w wymiarze urzedowym ze sklep nie spelnia wymogow i kto by o tym mial decydowac i to sprawdzac. taka inicjatywa wiazalaby sie z koniecznoscia powolania specjalnej grupy ludzi o odpowiednich kompetencjach zajmujacej sie sklepami pod kątem widzenia terrarysty, a to pochlonelo by duzo srodkow finansowych (bo nawet jesli byliby np. weterynarze ochotnicy to nie ma ich duzo i nie we wszystkich miastach sa specjalisci). mieli byc tez ludzie zajmujacy sie lamaniem praw zwierzat, i tez jest ich jak na lekarstwo, wiec nie oczekuj ze od razu ktos rzuci sie na pomoc terrarystom. a jesli jednak pojdzie dobrze to ja moge lazic z ankietami po szczecinie (i tak to bede robic w ramach praktyk z geografii politycznej
-
Jestem za Jeżeli tylko coś z tego wyjdzie to będę bardzo szczęśliwy. Jeżeli chodzi o egzekwowanie prawa to myśle że można to rozwiązac bez specjalistów. Może moglibyśmy łazić po takich sklepach, każdy w swoim mieście, i jakby było coś nie tak to informowalibyśmy odpowiednie organy państwowe które zajęłyby sie problemem.
Ale zanim dojdziemy do praktyki trzeba sie zająć teorią, dlatego sasquacz, czekam na newsy
-
Popieram, moge pochodzić po mieście. Trzeba dokladnie opracowac tresc... Pisz na gwybleith@interia.pl
-
no pomysl dobry ale jak dla mnie nie realny ale bede wspieral posyslodawce.... lecz laczego organiczacie sie tylko do zwierzad terraryjnych? a ssaki?! one sa nmieraz w znacnzie gorszych warunkach trzymane. Uwazam ze jak sie cos takiego organizuje to odrzu zadbac o inne zwierzeta obojetnie czy czujemy do niech sentyment czy traktujemy je jako karme...
-
Pomoge zbierać podpisy we wrocławiu. Jest to niebanalnie dobry pomysł. popieram.
piasek86@yahoo.com
-
wierzysz w to ze "odpowiednie organy pantwowe" zajelyby sie problemem? a w ogole co to za organy mialyby byc, ktorym by sie chcialo walczyc ze sklepemi zoologicznymi. w kazdym razie jakis specjalista jest potrzebny, bo nikt nie bedzie traktowal na powaznie tego,ze przyjdzie jakis mlody czlowiek i bedzie cos tam marudzil o jaszczurce w sklepie. no ale tez trzymam kciuki, moze uda sie to wszystko jakos rozwiazac, z tym ze bedzie trudno...
Sasquacz informuj nas na bierzaco jak tam sprawy idą.
-
ha ha ha ha ha ha, jesli unia polityki realnej poprze projekt w tórym pisze się o kosesjach na prowadzenie skelpów zoo, to moje politologiczne wykształcenie okaże się g.... warte ;-)
Uprawnienia umieszczania postów