-
Re: Jaki to gatunek myszy i jeszcze coś?
przyczynisz sie do naturalnego dokarmiania dzikich polskich zwierząt
pozdrowienia
-
Jezeli je wypuszczę to na pewno nie koło domu! . Pojade na łąkę i juz ;]. Dzieki, za poświecenie czasu dla mnie.
-
nie wolno wypuszczac zadnych zwierzat nie pochodzacych z naszej fauny
-
tu chodzi o zapach, mysz i pies poznały swoje zapachy i przyzwyczaiły się do siebie, wiem bo czytałem o tym w przyzwyczajaniu królików mini do innych zwierząt, aby pies czy kot nie zaatakował uszatego muszą oni bardzo dobrze poznać swój zapach, gdy już go poznają szanse na ich przyjaźń rosną.
-
ale człowieku ty ją w ten sposub zabijesz, lepiej daj ja już wężowi, wyjdzie na to samo, a przynajmniej wąż bedzie szczęśliwy.
-
no własnie moze jeszcze zaniesc do zoologicznego napewno chętnie przyjmią za darmo.
-
Po co ta dyskusja, koniecznie chcesz je wypuscic i tyle.
Dziko zyjaca mysz domowa (mus muscata) wystepuje tylko w jednej "odmianie barwnej" a inne zostaly sztucznie wyhodowane. Wypuszczenie na wolnosc takiej myszy = gwarantowana smierc. Po prostu nie bedzie mogla sie ukryc. Obojetnie czy biala, czy czarna w ciapki bordo bedzie znacznie bardziej widoczna niz jej "dzikie" odpowiedniki.
-
Arrow ma racje. Wypuszczenie albinosa lub jakiej kolwiek "nie naturalnej" myszy może dobrowadzić do katastrofy ekologicznej. Najprawdopodobniej taka mysz zdechnie z głodu albo zabije ją jakiś drapierznik. Ale jeśli uda sie jej do tego czasu wydać albo zapłódnić potomstwo to "popsują" populację. Pół biedy jeśli sie okaże że takie myszy są nie przystosowane. Ale może sie też okazać że radzą sobie dużo lepiej. A w tedy będziemy sie mogli tylko modlić i przeklinać tego kto wypuściłm ich przodków. Inaczej jest jeśli mamy do czynienia z naturalną myszą domową ale wypuszczanie jej to też nie jest dobry pomysł. Lepiej oddaj do zoologa ( za free powini wziąść) albo komuś kto chce mieć myszke takich osub nie brakuje.
Co do szczrów to fajna historia lae powinno sie je z tamtąt zabrać żeby nie krzyrzowały sie z śniadymi i wędrownymi.
-
Przeczytaj mój opis na terrarystyce. Mysz laboratoryjna to forma hodowlana myszy domowej ktorą można spotkać na dziko w naszych domach.
-
Tak ale po pierwsze jak sam wspomniałeś FORMA HODOWLANA myszy polnej a po drugie albinotyczna. Wprowadzenie takiego osobnika może mieć na lokalnym podłożu opłakane skutki. Ekosystem jest bardzo skomplikowany i najmniejsza zmiana w jego wnętrzu pociąga szereg następnych coraz większych.
Uprawnienia umieszczania postów