-
-
Re: apropos skolopendr
Widzę, że skolopendry powoli wkraczają pod polskie poduszki...
-
Trachycormocephalus - faktycznie mozna jezyk polamac
Mam jeszcze kilka sztuk, jak rozumiem jedna zatrzymac dla Ciebie. Wygladaja swietnie. Ja ciagle jestem pod wrazeniem Alipes opiekujacej sie jajami - cos niesamowitego.
Zamowilem dzisiaj 2 ksiazki z amazon.com o skolopendrach (nie sa nawet drogie, ok 10$ jedna)
1) http://www.amazon.com/exec/obidos/tg...=UTF8&v=glance
2) http://www.amazon.com/exec/obidos/tg...=UTF8&v=glance
Mam nadzieje ze beda jakies konkrety np. o dymorfizmie plciowym.
Pozdrawiam,
Tomek
-
>Podejrzewam ze klucz do wszystkiego moze kryc sie w budowie ujscia narzadow rozrodczych...
Prawdopodobnie tak. Ale rowniez moze byc to bardzo subtelna roznica i dokladnie nie u wszystkich gatunkow a tylko tych "wyzej postawionych" do ktorych Alipes sie nie zalicza.
Co do C.nitidus jakos zdaje mi sie ze cena moze byc zaskakujaco niemila :-)
Pozdrawiam
-
Faktycznie drogie nie sa. Ale cos mi sie zdaje ze merytoryka tych pozycji moze byc mizerna. Mozesz cokolwiek napisac jezeli juz pojawia sie w Twoich rekach. Bede na dniach zamawial cos z Amazon moze i skusze sie na nie.
Pozdrawiam
-
Customer Reviews:
His overall writing is unprofessional and wandering, he claims to know almost nothing with any certainty.
Chociaz nie jest powiedziane ze nie moze czegos ciekawego zawierac.
Ocena subiektywna jak wiekszosc a czytajac reviewy mozna ocipiec :-)
Pozdrawiam
-
Dobrych ksiazek o skolopendrach nie ma - moze kiedys sami wezmiemy sie za napisanie czegos?
Czytalem recenzje - wypowiem sie jak sam przeczytam. Licze na chociaz odrobine wiecej informacji niz w sieci. Mam nadzieje ze nie sa to ksiazki w stylu "Zwierzeta w terrarium" Dost'a Uwe'go...
Pozdrawiam,
Tomek
-
-
-
Oto tytół książki "Attems - Das Tierreich" autorstwa Schileyko & Stagl. Czytalem jednak ze jest malo dostepna i calkiem droga... No i jest w jezyku niemieckim i to ponoc wyjatkowo arachaicznej odmianie. No coz, ale takie ksiazki sa najlepsze , "Jadowite zwierzęta bezkręgowe" S.W. Pigulewskiego rulez.
Uprawnienia umieszczania postów