-
Skolopendry
Czy jest jakaś polska strona o skolopendrach? Bardzo bym chciał je hodować a mało o nich wiem... gdzie zdobyć potrzebne informacje??
-
Re: Skolopendry
Niestety nie ma strony tylko o skolopendrach...
Zobacz tutaj oraz na terrarystyka.com.pl (tam sa dwa szczegolowe informacje o dwoch gatunkach). Niedlugo zrobie opisy paru gatunkow wiec moze cos wiecej bedzie. Jak na razie zapraszam na priv, moze uda mi sie pomoc. Lub pytaj tutaj
-
-
jeden facet na filmie przyrodniczym w tv powiedzial,ze ugryzienie skolopendry tak bardzo boli,ze ludzie ugryzieni wsadzaja reke do wrzatku z bolu.....wiec chyba mozesz to sobie wyobrazic......niedawno byl ten film o robalach....na Animal Planet wiec moga go jeszcze powtzrac ale nie pamietam tytułu......wpadlam tylko na ten moment jak to wlasnie mowil trzymajac peseta skolopendre.......
pozdrawiam i zycze powodzenia w polowaniu na skolopendry....!
-
Są przypadki śmierci po ukąszeniach skolopendr (zmarło jakieś dziecko ukąszone przed jedną).
-
Ogladasz chyba za duzo horrorow :-) Moze jest porownywalne do wsadzenia lapy do wrzatku bo w tym co napisalas ni jak nie znajduje sensu. Rownie dobrze mogli by ja sobie odcinac :-) Poza tym to polityka strachu. Ukaszenie na pewno nie nalezy do przyjemnych (nie nie Szymonie.. jeszcze mi sie nie zdarzylo jak zapytasz :-) ale nie sadze ze jednoznacznie musi oznaczac bol (np. suche ukaszenie).
Pozdrawiam
-
Czytales jedna zachodnich mirrorow pewnej japonskiej strony. Jakies dziecko bylo dziewczynka bodajze 4letnia. Ukaszenie w glowe.
Mysle ze podobnie jak w przypadku ptasznikow wyglada to tak: nie stanie sie nic nieodwracalnego o ile osoba bedzie w pelni sil (wiek i zdrowie) choc nie musi to byc przyjemne.
-
gwoli scislosci: S.subspinipes....
-
Dokładnie - jakiś gość był bliski śmierci po ukąsznieiu przez Stromatopelmę w szyję... a skolopendry są naprawde fajne...
-
a czy dobrze przeczytales post?
to wylacznie z filmu przyrodniczego z Animal Planet....tak opowiadał gosc na filmie.......a ja nie ogladam horrorow bo to bajki dla dzieci...............
nigdy nie mialam skolopendry....nie mam wlasnych doswiadczen.....
czytaj dokladniej posty
Uprawnienia umieszczania postów