-
Re: Slolopendry w Polsce
hehe
lub hybryda gasienicy ze skolopendra :>:>:>:>
-
Chodzi o to?
Klasyczne krajowe pareczniki. U mnie jest tego pełno pod każdym kamieniem i kawałkami drewna. Niektóre sztuki są duże i przekraczają nawet 3 cm.
Wpisz w google "chilopoda", powinny być tam fotki i informacje o europejskich gatunkach.
-
POLSKA SKOLOPENDRA TO WŁAŚNIE WIJ DREWNIAK. Skolopendra to tez wij, drapierzny wij, czyli parecznik. Jednak nazywa się Lithobius forficatus, a nie Lithobius mutabilis. Książka w której wtedy szukałem była stara jak świat, później chyba go przemianowano. Po polsku nadal jest to wij drewniak. Sprawdź sobie w Google "Lithobius forficatus", i nigdy nie uważaj mnie za kogoś, kto nie zna się na polskiej przyrodzie. O wielu dzikich gatunkach wiem prawie tyle co o swoich żółwiach.
-
To właśnie jest wij drewniak. (Albo jakiś gatunek blisko spokrewniony, ale drewniak jest najpospolitszy).
-
a ja znalazłam smiesznego wija u siebie w terrarium z zabą, wygląda jak mały sloiter ;-), brazowy, plaski, wiele cieniutkim odznozy, mocnoo czlonowany, bardzo ciekawy. raptor, czy wije polskie sa pod ochrona? bo ja sama mam 'julki' skandynawskie w terrarium i nie wiem czy dalej je moge hodowac
-
Są pod co piątym kamieniem, na terenach gdzie żyją dżdżownice, tam gdzie nie ma dżdżownic są żadsze. Nie jest to gatunek chroniony, więc spokojnie możesz spróbować go hodować. Pójdź gdzieś, gdzie są kamienie, a napewno złapiesz kilka sztuk.Jak będziesz takie miał, dawaj im dżdżownice i inne stwożenia podobniej wielkości (oprócz pająków, bo przy nich to skolopendra zostanie ofiarą). Jej jad nie jest groźny dla człowieka. (Za mała możliwa dawka, za słabe mięśnie szczękonóży, by jad mógł dotrzeć pod skórę tak dużego organizmu jak człowiek.)
-
Jeśli wygląda jakmała, mocno rozciągnięta skolopendra, jest to zieminek (Geophilus). Znacznie żadszy niż drewniak. Polskie wije nie są chronione.
-
Wije nie są moją mocną stroną (to nie owady), ale o ile pamiętam raczej nie są pod ochroną (chyba, że są jakieś super rzadkie gatunki). Jak to was interesuje mogę poszukać, ale gwarancji, że coś znajdę nie daję.
-
Mam listę zwierząt chronionych. Wije nie są w nią wogóle wliczone.
-
skolopendra tylko 3 cm???? u mnie za płoten widziałem jedną była bardzo szybka i miała z 5 cm długości!na serio!!
Uprawnienia umieszczania postów