Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Wilgotność w terra z lampartem

Mieszany widok

Fler
    Guest

Wilgotność w terra z lampartem

Czy w terrarium z lampartem może panować wilgotność 60%?
    Jako podłoze mam substrat kokosowy, temp. jest dośc wysoka 32-28*C ale wilgotność utrzymuje się na 60-tym procencie. Czy to nie zaszkodzi lampartowi? Czy nie rozchoruje sie?

dawid_długoszewski
    Guest

Re: Wilgotność w terra z lampartem

A czy spryskujesz wodą terrarium?
    I napisz jaki masz higrometr

U mnie utrzymuje sie około 40-60 a nie spryskuje juz chyba od miesiąca.
    Ale myśle że 60% to ok

Fler
    Guest

nie, nie spryskuje
    a hygrometr mam firmy Exo Terra

wpuściłem gekona do tego terrarium o wilgotności 60% i jak chodził po podłożu to tak chocby otrzepywał łapki (chodził niczym kot po śniegu)

Obcy
    Guest

jak masz higrometr firmy exo terra ( ten okrągły ) to najelpsze co z nim mozesz zrobić to wyrzucic do smietnika.

Banza
    Guest

Obcy, a dlaczego Fler ma wyrzucić ten higrometr? ja tez mam taki i wszystko jest ok

btw Fler zobacz jak Twój lampart czuje się w takim terra o takiej wilgotnosci, ale myśle, że będzie ok i mozesz go tam dać.

dawid_długoszewski
    Guest

Fler a czy twój gekon jak stawia łape to mu się ona trzęsie bo to oznaka niedoboru wapna.
    Majej samicy się trzęsą daje jej sepie i kalcjum w płynie ale nadal się trzęsą.

Fler
    Guest

hmm... jak jest na kamieniach to ani troche mu się łapy nie trzęsą, ale jeśli dam go na ten substrat kokosowy to chyba mu się leciutku trzęsą

Guttata
    Guest

hehehe, te higrometry mnie rozwalają ;] wsadziłem go pod wodę na pół godziny i pokazywał wilgotność 50% poza tym 60 spoko moze mieć więc tak jak obcy napisał wywaliłeś w błoto 20 złotych na ten higrometr

dawid_długoszewski
    Guest

To zrób takie podłoże aby jak nawiększa powieszchnia była zajmowana przez łupki skalne a w szczeliny między kamieniami daj to włókno.

mantid
    Guest

Higrometr jest absolutnie zbędny a tego typu wilgotność jest zdecydowanie za wysoka.

Uprawnienia umieszczania postów