Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: kilka pytań na początek-trudniejszych:)

szaryprorok
    Guest

kilka pytań na początek-trudniejszych:)

hej,chcę zacząć hodowlę gekonów i chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy które niesą jasno przedstawione w internecie:

-chciałbym się dowiedzieć jak to jest że są zdjęcia gekonów o standardowym ubarwieniu-a jednak niektóre mają piękne centki na całym ciele a inne-natomiast-są buro brązowe?czy to zależy tylko od pułci?czy też niema czegoś takiego jak standart i naco się trafi-to jest? czy można jakoś określić czy mały gekonik ładnie się wybarwi-to znaczy czy będzie bardzo kolorowy-czy raczej bardziej jednolity jak inne z "normali"?
    -czy średni faunabox jest dobry dla małego kekona-ten co zazwyczaj jest po 14-16 zł-pytam-bo choć już robię wielkie terrarium-to czytałem że one gorzej rosną i w ogóle niejest dobrze by gek był w wielgachnym terrarium-a znowu niewiem czy ten faunabox niebędzie zamały:/...i choć rozwiązaniem było by w dużym akwarium trzymanie kilku sztuk-bo nawet dorosłe-spoko dwie, trzy się pomieszczą-to wolę zacząć od jednej sztuki-tak by ją dobrze oswoić-a jak podrośnie kupić jeszcze dwie..zatem?
    -czy najleprze zestawy witamin to reptovit?-czy zawiera on wapno-a jeśli nie to jakie jest najleprze-czy trzeba kupować jakies specjalne dla gadów-czy można np. kupić wapno dla psów,ptaków?
    -czy reptowit jest rozpuszczalny w wodzie,i czy w wodzie da się rozpuścić wapno tak by po wymieszaniu-wstrzyknąć całość w świerszcza?i czy to najleprza metoda-by gekon dostał wystarczającą dawkę witamin?czy może lepiej rozpuścić je w wodzie?i dać mu do miseczki-jeśli trafi się sztuka pijąca..?
    -i ile rozpuścić reptovitu na jeden raz-na opakowaniu pisze że troszkę-ale to niejest jednostka SI :]
    -czy te ogony małych gekonów są aż tak delikatne jak np. jaszczurek zwinek?
    -czy lepiej kupić żarówkę nocną-o niebiekim świetle do obserwowania gekonów w nocy,czy lepiej zwykłą czerwoną-obie niby są dobrze tolerowane..
    -niejestem pewie czy to pytanie już się niepojawiło-choć niemogę znalesć w arhiwum-czy można wrzucić małemu gekonowi sporo świerszczy-czy one niezrobią mu kszywdy i czy jeśli będa się chowały poradzi sobie z ich złapaniem-bo są w sprzedazy specjalne plastikowe skałki dla świerszczy-takie niby dla gadów-że wrzuca się tam świerszcze-i one mają tam jedzenie i tam siedzą-ale mogą z tamtąd wyjść dziurką a wtedy mogą być przez gada zjedzone-ale niewiem czy do gekonów to się nadaje
    -czy odchody gekonów babrają tak terrarium że trzeba je myć zalewając całe wodą-czy jak jest papier/kawałki kokosa-to można poprostu sprzątnąć-bo odchody są na tyle stałe że to nieproblem-jak niema za dużej wilgoci-tak jak u np straszyków?

z góry dzięki za odpowiedzi na którekolwiek z pytań
    Pozdrawiam

Pawllo
    Guest

Re: kilka pytań na początek-trudniejszych:)

-chciałbym się dowiedzieć jak to jest że są zdjęcia gekonów o standardowym ubarwieniu-a jednak niektóre mają piękne centki na całym ciele a inne-natomiast-są buro brązowe?czy to zależy tylko od pułci?czy też niema czegoś takiego jak standart i naco się trafi-to jest? czy można jakoś określić czy mały gekonik ładnie się wybarwi-to znaczy czy będzie bardzo kolorowy-czy raczej bardziej jednolity jak inne z "normali"?
    To zależy od genów, temp. inkubacji i zapewne jeszcze kilka rzeczy by się znalazło :]

-czy średni faunabox jest dobry dla małego kekona-ten co zazwyczaj jest po 14-16 zł-pytam-bo choć już robię wielkie terrarium-to czytałem że one gorzej rosną i w ogóle niejest dobrze by gek był w wielgachnym terrarium-a znowu niewiem czy ten faunabox niebędzie zamały:/...i choć rozwiązaniem było by w dużym akwarium trzymanie kilku sztuk-bo nawet dorosłe-spoko dwie, trzy się pomieszczą-to wolę zacząć od jednej sztuki-tak by ją dobrze oswoić-a jak podrośnie kupić jeszcze dwie..zatem?
    W wielgachnym źle rosną? Naczytałeś się bzdur i tyle. Co do faunaboxu to nie wypowiadam się bo nie wiem jakiej wielkości ma być ten faunabox co podajesz :] A ceny są różne.
    -czy te ogony małych gekonów są aż tak delikatne jak np. jaszczurek zwinek?
    Delikatne w dotyku czy chodzi o autotomie?

-czy odchody gekonów babrają tak terrarium że trzeba je myć zalewając całe wodą-czy jak jest papier/kawałki kokosa-to można poprostu sprzątnąć-bo odchody są na tyle stałe że to nieproblem-jak niema za dużej wilgoci-tak jak u np straszyków?
    U mnie gekony srają na ściance zrobionej ze styropianu i na to zaprawy. I niestety nie da rady tego zmyć, więc Co kilka miesięcy zdrapouje to brudne i zamalowuje nową warstwą zaprawy :]

wh6fxe
    Guest

Gekoniki w roznym stadium wyrabwiania sie maja ruzne ubarwienie, kolorystyke jak i odcienie... Najlepiej wybierac p[lode ktore maja duzo jaskrawo zoltego kolorku.

Sredni faunbox to znazcy jaki... podaj przyblizone wymiary:>?? przykladowo podam ze gekonika 10 cm mozna trzymac w pudelku/miniterrarium/faunboxie okolo 25/20/15 cm.
    To prawda ze geki nei czuja sie najlepiej w za duzym terra jesli dasz maleg geka do duzego terra to nei bedziesz go praktycznie wogole widywal... zaszyje sie w jakims przytulnym miejscu i tam bedzie siedzial no i 2 problem to jedzenie .. ciezko bedzie mu tam cos znalesc:/.

Niektore witaminy zawieraja wapno lecz i tak podaje sie je poza witaminami. Ostatnio dobra slawa ciesza sie witaminy dla psow can-vit kosztuja okolo 10 zl (400g) a sa bardzo dobrze. Gekony z checia je zjadaja a witaminy dobrze im sluza. Wapno gekonom mozna uzupelniac podajac im sproszkowana sepie np przyklejana do mokrego swierszcza. Sepia jest dostepna w zoologicznym i jest to obajetne czy to jest sepia dla ptakow gekonow czy zolwi. W rzeczywistosci wszytkei maja bardzo przyblizony sklad.

Nie wiem jak jest z witaminami reptivit poniewaz ich nei urzywalem i nei urzywam.

Z ogonkami jest roznie czasem gekon moze bys bardzo delikatny a czasem praiwe na to nei reaguje.. t zalezy od sztuki jednak zazyczaj mlode sztuki sa dosc wrazliwe na to i radze uwazac.

CO do zarowki to jest chyab jedno o to samo. W opisach specjalnych zarowek nocnych podaje sie ze imituja swiatlo ksiezyca... hmm nie wiem co o tym myslec. Ja uzywam niebieskich diud led i jestem badzro zadowolony:] No i geka zawsze mozna tak przyzwyczaic ze zmieni swoj tryb z nocnego na dzienny np moj tak ma .. caly dzien jest poza kryjowka a w nocy zadko kiedy wychodzi.
    Jesli terrarium bedzie za duze to gek moze miec problemy ze zlapaniem swierszczy. Swierszcze moga sie schowac w zakamarkach badz w podlozy szczegolnie w kostce bkowej czy kokosowej. Swierszcze gekowi nic nie zrobia wiec moge sobei w terrarium chodzic ale chyab nei po to sie wpuszcza swierszcze do terra zeb sobei tam zyly... Tak wiec trzeba upewniac sie ze gek zjada to co mu wpuszczamy. Wszelkiego rodzaja skalki dl aswierszczy itp gadzety sa zbedne ale jesli chcesz mozesz takie cos dodac do wystroju terrarium. Napewno nie zaszkodzi.

Odchody u zdrowego gekona sa stale i latwo je zebrac zwlaszcza z piasku czy papierowych recznikow. "kupa" gekona sklada sie tak jak by z 2 czesci pierwsza ta bardziej stala to ztrawiony pokarm a 2 czesc to mocznik i reszta szkodliwych substancji usinietycz z ogranizmow geka. ta 2 czesc jest zazwyczaj oleista badz mazista ale zadko kiedy sie leje wie cgek napewno nei zagrudzi szybek terra w wiekszym stopniu. Lamparty zazwyczaj skladaja swoje odchody w jednym miejscu i najczesciej to jesy podloze a nei np skalka tak wiec latwo jest je usunac.

Mam nadzieje ze pomoglem.

Pawllo
    Guest

To prawda ze geki nei czuja sie najlepiej w za duzym terra jesli dasz maleg geka do duzego terra to nei bedziesz go praktycznie wogole widywal... zaszyje sie w jakims przytulnym miejscu i tam bedzie siedzial no i 2 problem to jedzenie .. ciezko bedzie mu tam cos znalesc:/.
    Dwa gekony 10-12cm trzymałem w terra 80x60x50 z pełnym wystrojem i ZERO problemów z łapaniem pokarmu. Co noc je widziałem (przez pierwszy tydzień załoniłem im terra, żeby się zaaklimatyzowały). Tak jak mówie ZERO problemów.

mboinski
    Guest

- Z ubarwieniem to zależy od genów, wieku i wielu innych czynników. Ja mam dwa geki z róznicą wieku wynoszącą miesiąc i są zupełnie inne (pamiętam jak starszy był w tym wieku i jak wyglądał).

- Ja przez pierwszy tydzień, może dwa (od urodzenia gekona - kupiłem bardzo młodego) trzymałem w małym Faunabox`ie, potem stopniowo coraz większe terrarium i z wiekiem będę im zwiększał (aż do docelowego 80*40*40). Dla mnie mały Faunabox to taki za 7,5 zł na allegro.
    Ja osobiście boję się dać już moje gekony (14cm i 12cm) do docelowego głównie z powodu pokarmu. Nie chcę im utrudniać szukania pokarmu (czyt. doprowadzać do głodówki). Jeżeli zapewnisz odpowienie terrarium na dany wiek gekona to będzie on super rósł (będzie mniej zestresowany)

- O Reptowit nie słyszałem. Ja używam SERA ReptimineralH, SERA Reptilin i do tego sepia (wapno). Z sepią to jak ktoś napisał wcześniej - obojętnie dla kogo.

- Z witaminkami to najlepiej zamoczyć lekko świerszcza w wodzie i oprószyć go witaminkami i wapnem. Jest to chyba najpopularniejszy sposób.

- Ile Reptowitu rozpuścić to nie wiem bo nie spotakłem się jeszcze z tymi witaminami

- Z ogonkiem Ci nie pomogę dokładnie bo nie miałem (naszczęście) sytuacji autotomii. Ja bardzo uważam z ogonkiem i staram się go omijać ręką bo chcę aby moje zwierzaki miały oryginalne ogonki do końca swoich dni.

- Ta żarówka emitująca niby światło księżycowe ponoć szybko się przepala. Ja bym wybrał czerwoną żarówkę - najlepiej z czerwonego szkła (widziałem w Castoramie za 13zł taką o mocy 3W więc nie będzie grzała). Z żarówką to kwestia Twojego wyboru.

- Ja wrzucam swoim około 10 świerszczy na noc i jakoś nie zaobserwowałem jakiś ranek na gekonach. Skałki nie testowałem. Chociaż osobiście bym nie inwestował w to - jakoś nie mam przekonania.

- Odchody nie babrają się jak geko jest zdrowy. Ja nie mam problemu ze sprzątaniem bo czekam do rana (przeważnie robią kupę ok. 20-21) i wtedy ładnie wysycha i bezproblemu mogę ją sprzątnąć.

szaryprorok
    Guest

dzieki za odpowiedzi

co do faunaboxa to ten za 16 ma 20 x 10 x 17
    ale z tego co ktoś wyżej napisał to jak już to musze kupić ten kolejny-większy-dla malucha

mam juz witaminy-reptimineral(ale chyba to ma witaminy-nie tylko minerały:P)-szkoda ze wczesniej nieprzeczytałem tego o kan vicie:/

co do kolorystyki to zastanawiam się czy brać coś z albino-bo teraz na fotach www.leopardgecko.strona.pl są naprawde bardzo ładne i w przeliczeniu po ok120 zł-czyli da sie znieść cene-ale nie wiem czy te z tej strony,to jest:
    ->12/05

->01/05

->03/05

->04/05

będą fajnie wyglądały jak dorosną-w ogóle niewiem jak będą wyglądały-jeśłi ktoś z was się orientuje to proszę o linka do jakieś stronki ze zdjęciami gdzie są jakieś sztuki o podobnej kolorystyce ale dorosłe-bo nieorientuje się które albino jak wyglądają jak są dorosłe bo żadnych niemiałem....

jeszcze raz dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

mboinski
    Guest

Tutaj masz odmiany barwne. A co do oznaczenia to nie wiem co to oznacza (gdyby nie było tego12/05 to można by sądzić że data urodzenia)

mboinski
    Guest

To oznaczenie to na 99% jest ułatwienie dla sprzedającego - zamiast imion dał "modele". Sorry że w dwóch postach ale dopiero teraz zajrzałem na tą stronkę

szaryprorok
    Guest

dzięki za pomoc-rzeczywiście duuużo więcej i już wszystko wiem

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów