-
Brak uvb- hmmm...
Witam,
Mój gekon 2 lata był bez świetlówki uvb, mam do was pytanie, czy na dalszym etapie swojego życia będzie potrzebował tej świetlówki?
Niechce, aby jakieś dzieciaki pisały mi tego typu odpowiedzi "oczywiście, że lamparty potrzebują uvb, bo inaczej dostaną krzywicy!" chcę to wiedzieć bardziej od doświadczonych hodowców. Wiecie, ze są dwie szkoły; jedni zalecają uvb, a drudzy wręcz przeciwnie... co się stanie jeśli nie bede mieć uvb w terra, ale będe odpowiednio karmić gekony preparatami witaminowymi? Czy brak uvb powoduje jakieś niedobory, które mogą "zaszkodzić" samicy w ciąży, a później jej złożonym jajkom?
-
Re: Brak uvb- hmmm...
Dobrze napisales ze sa dwie szkoly tyle ze ta pierwsza zaleca swietlowki UVB a druga twierdzi ze brak UVB przy odpowiednim karmieniu i podawaniu witamin oraz wapna lub sepi jest wystarczajace. Ja naleze do drugiej, moja 5 letnia samica nigy nie miala swietlowki UVB jednak w czasie wakacji jest wystawiana na slonce zeby zalapala troszke promieni i to wedlug mnie jest wystarczajace.
-
bardzo dziekuję Raffee, a jakie podajesz witaminki?
-
hoduje lamparty od dawna i nigdy nie miały swietlówki UVB żyją i rozmnażają się normalnie ale dostają witaminy (reptivite- Zoomed). Uważam że stosowanie świetlówki UVB jest zbyteczne przy lampartach jeśli podaje się witaminy.
-
Ja również należę do zwolenników "drugiej szloły"
Jednak chciałem jakoś równomiernie doświetlić terarium
na czas mojego pobytu w domku.
Najbardziej równomierne światło daje świetlówka,
a skoro już ma być świetlówka to czemu nie UV?
Dlatego pomimo, że uważam, że nie jest niezbędna dla lamparcika
(pod warunkiem, że światło słoneczne dociera do naszego terarium)
to i tak ją zastosowałem korzystając z niej ok 1 g. na dobę.
Na pewno dodatkowe promieniowanie mu nie zaszkodzi.
Do ogrzewania natomiast używam kabla grzewczego i to rozwiązanie polecam.
Pozdrawiam.
-
Jezeli ktos ma kase i che miec swietlowke UVb to raczej polecal bym ja na zime poniewaz nalezy wymieniac ja co ok. 6 msc i w lecie lamparta mozna wystawic na slonce.
Co do witamin to podajeSera reptilin oraz Eko terra elektrod3ize
-
" Dlatego pomimo, że uważam, że nie jest niezbędna dla lamparcika
(pod warunkiem, że światło słoneczne dociera do naszego terarium)
to i tak ją zastosowałem korzystając z niej ok 1 g. na dobę. "
niewiem-ale miałem na fizyce że przez szyby-a chyba jak ma dostęp do światła w pokoju(tak teoretycznie)-to najczęściej pada światło przez szyby-a one-tak jak mówiła pani na fizyce:P nie przepuszcza promieniowań ultrafioletowych a jedyne podczerwone-tozn. jest ciepło ale np. nieopalimy się...czylitrochę to mija się z celem-jeśli to prawda..
mam też pytanie-czy są jakieś żarówki co emitują UVB? bo z tego co się dowiadywałem to UVB emitują tylko świetlówki-czyli trzeba zbudować sobie-a zasadniczo kupić-to coś w co się tę świet
lówkę wkłada-albo pokrywe-które są od 130 zł-albo sam panel(takie coś w co się ją wkłada i zakończone jest z dwóch stron kablami-niewiem jak to się nazywa profesjonalnie) za ok 120:/
żarówka wychodzi znacznie taniej-bo tak na samo oświetlenie idzie ok 200-250 zł.
Pozdrawiam
-
-
ERRATA
Właśnie spostrzegłem, że w mojej rozpisce do podłączenia świetlówki zabrakło kondensatora który będzie podawał odpowiednie napięcie na świetlówkę, która nie przaciuje przecież na 220 V (koszt ok 20-45 zł. )
Pozdrawiam Cumulus
-
Witam,
Czy nie lepiej kupić całą oprawę świetlówkową zamiast eksperymentować? Koszt takiej oprawy to nie więcej niż 40zł (np. oprawa BN120 na świetlówkę 18W lub jakakolwiek oprawa meblowa 15W po usunięciu niepotrzebnego klosza) więc chyba nie warto się wysilać....
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów