Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Kilka pytan.

pebe
    Guest

Re: Kilka pytan.

No bo pewnie ze dla 4 gekonow takie terrarium jest za male!!!!!! Bez kitu, czasem odnosze wrazenie ze niektorzy tutaj to sami sadysci... Takie terrarium jest idealne dla parki, ewentualnie dla haremu 1:2 (ale to jest max). A na pewno nie dla 4 gekonow!!! Ludzie, nie przesadzajcie... Czasem az mi szkoda tych zwierzat jak niektorzy trzymaja gekony w takich ciasnych klitkach...

I trzymanie parki nie jest zlym pomyslem, przynajmniej ja tak mam i zadnych problemow nigdy nie mialem. A mam terrarium 80x40x40. TCP ogolnie zaniza wielkosci wymaganego terrarium w roznych gatunkach (zobacz agame brodata . Dlatego dobrze ze sie tutaj o to pytasz, bo jak pewnie wiesz to co w opisie niekoniecznie pokrywa sie z prawda.

PZDR

Pawllo
    Guest

pipieram cie pebe

A Raffee chyba się pomylił i chodziłu mu o 4 młodziutkie gekoniki które mają ok. 15 cm ;]

Gekony to nie ptaszniki, które nie wymagają dużych przestrzeni życiowych, a z tego co widze to ludzie zaczynają je chyba mylić albo poprostu wozrują się na zagranicznych "rack systemach" tylko, że t am jeden gekon ma pudełko o wymiarach 40-50x na coś.

Jachyr1
    Guest

Pebe i Pawllo Dziekuje za odpowiedzi! I dla mnie tez sie to wydawalo za male jest takie
    terra jak dla 4 Doroslych gekow. A jezeli mowicie ze dla parki wystarczy to tak tez zrobie bo nie chce aby Byl sam w parce zawsze lepiej bedzie sie czuc. Dziekuje za odpowiedzi. Niedlugo jak bedzie terra z gekonikami to zrobi zdjecia:]. pozdrawiam

pebe
    Guest

Dla parki bedzie to dobre terrarium . I uwazam ze nie ma sensu "wpychac" do takiego terrarium wiekszej ilosci gekonow. Parka bedzie miala w sam raz, zawsze bedzie towarzystwo

Raffee
    Guest

Nie nie pomylilem sie. Wielu hodowcow trzyma 1:2, 1:3 w terra 80x40 i geki maja sie bardzo dobrze. Oczywiscie trzeba zrobic scianki z krykowkami i w terra 65x65 masz 35cm wiecej scianek bocznych niz w terra 80x40. I o wiele gorszym rozwiazaqniem bedzie wszdzenie tylko parki poniewaz samica bedzie cierpiec. Jezeli chcesz tylko trzymac tylko dwa gejki to niech beda to samice, ja jednak na twoim miejscu wsadzil bym tam przynajmniej 1:2
    Pebe zobaczysz jak samica osiagnie dojrzalosc plciowa i bedzie skladac co 3 miesiace jajka to wtedy bedziesz musial ja rozdzielic zeby nie padla z odwapnienia. I to co tobie sie wydaje nie zawsze jest sluszne bo terrarystyka zajmujesz sie od tego roku a to stanowczo za malo zeby mowic ze tzrymanie 1:1 nie jest zlym rozwiazaniem.

pebe
    Guest

Wiesz co- nie chce mi sie zaczynac dyskusji ktora juz kiedys miala miejsce. Ty masz swoje zdanie, ja swoje- wiem ze jest grupa osob ktora uwaza ze trzymanie gekonow w malych terrariach nie jest niczym zlym, ale wg mnie wiekszosc osob uwaza ze 3-4 gekony do terrarium 60x45 to stanowczo za duzo. LUDZIE!!!!! Ja pierdole, te jszczurki moga dorosnac do 25 cm, a Ty w takim terrarium trzymalbys 4 gekony??? Naprawde szkoda mi slow... Kazdy robi tak jak uwaza... Ja osobiscie w zyciu nie wepchnalbym tyle gekonow do takiego terrarium (i na szczescie przypuszczam ze Jachyr1 tez). A tak dla scislosci- moje gekony sa juz dorosle, a zaopiekowalem sie nimi po likwidacji sklepu zoologicznego przez mojego ojca, wiec nie mow mi o doswiadczeniu, bo z gadami mam stycznosc pare lat (tyle ze wczesniej nie mialem ich w domu). I ja jak sie na cos decyduje to jest to przemyslana decyzja, a nie tak jak niektorzy kupuja sobie gady na 2-3 miesiace i potem sie ich pozbywaja (nie kieruje tego do Ciebie Raffee, ale czesc z tych osob ktore tak zagorzale bronia swoich teorii wlasnie tak robi). I naprawde nie walkujmy tego tematu bo i tak nie dojdziemy do porozumienia

Pozdrawiam wszystkich

Jachyr1
    Guest

Pebe juz postanowilem ze bede mial tam 2 geki i ani jednego wiecej bo nie chce aby sie meczyly! Terarium tak jak juz pokazywalem ( w zalaczniku). jest juz w domku i zaczyna sie robic potem czas na geki bedzie. pozdrawiam

Raffee
    Guest

Nie do terra 60x45 tylko 65x65 a to zaje... roznica w wielkosci podstawy i mozliwosci zrobienia kryjowek.Co do terra 60x45 to tez bym tam nie wsadzil 4 gekow, ja jednego doroslego trzymam w terra 75x35 a kiedys byly 3 mlode. Jachyr1 jezeli chcesz trzymac tylko dwa geki to niech beda to dwie samice.

Jachyr1
    Guest

Dlaczego Maja to byc tylko 2 samice!?? I Dlaczego nie moge Trzymac Samca i Samicy!?? chcial bym znac tylko powod dla ktorego tak byc nie moze. Wiecej niz 2 gekow nie bede tam wpuszczac bo nie chce aby mialy zaciasno lecz nie wiem czemu to maja byc akurat 2 samice. pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów