-
Re: jakie najlepsze podłoże do inkubatora???
Namoczyć. Sprzedają go w stanie suchym, trzeba zalać CZYSTĄ wodą, pozwolić nasiaknąć a potem wycisnąć ile się da, tak żeby wilgotne były poszczególne ziarna a pomiedzy nimi było powietrze.... W praktyce mnie to wyciskanie kiepsko idzie, za każdym razem miałem zbyt mokry. Dodatek perlitu lub wermikulitu bardzo ułatwia utrzymanie wilgotnosci i teraz wyłącznie takie mixy mam w inkubatorze. Są też podane proporcje wagowe wermikulitu i wody (wtedy nie trzeba odciskać nadwyżek) tyle, że co hodowla to proporcje inne a wermikulit też nie zawsze taki sam.... Jak już trafisz we właściwe ilości to się tego trzymaj. Ja preferuję wyciskanie nadmiaru wody, ale nie w samym wermikulicie a w mieszankach 1:1 (wermikulit + dowolny rozluźniacz), niewatpliwie są też zwolennicy mieszania określonych ilości wermikulitu i wody, ale to co sprawdza się w jednym inkubatorze nie musi w innym (inne pojemniki, wentylacja, granulacja wermikulitu itd...). Ważne żeby zapewnić maksimum wilgotności ale bez skapujacej wody, jesli przesadzisz to po prostu będziesz musiał zlewać nadmiar skroplonej wody raz na jakiś czas. Jaj nie zmarnujesz a dobierzesz własne właściwe proporcje - można sobie pozwolić na eksperymenty.
Uprawnienia umieszczania postów