Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Tak czy nie UV ???? I co w teera ???

Gramatik
    Guest

Tak czy nie UV ???? I co w teera ???

cZEsc mam pytanie otuz mam rozbierzne informacje co na temat swietolowek dal Gekona lamparciego i sma nieiwm co zrobic ??
    CZy tak żarowka jest potrzebna ?? czy nie ?? bo z tego co wiem UV daje niby " zastepuje promienie" sloneczne a z tego co wiem jest to gekon nocny wiec am juz nieiwm co mam byc w tym teerarium ??? Co jest potrzebnedo teakiego Teerarium 60x30x40 ?????? i co powinoo sie w nim znalesc pozdrawiam

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: Tak czy nie UV ???? I co w teera ???

Tak. Gekony też zapadają na krzywicę

dkk15
    Guest

Zdania na temat UV sa podzielone. Jedni mysla ze jest potrzebne bo zapobiega krzywicy a inny mysla ze nietrzeba bo i tak minimalna ilosc UV odbiera gekon. Ja bym ci poradzil ze jezeli cie stac na UV to kup bo gekowi niezaszkodzi.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Jednak krzywica gekony czasem łapie.
    Gospodarkę mineralną (Ca) w organiźmie wszystkich stworzeń (w tym gadów) reguluje m.inn. witamina D3. Pokarm jest w nią ubogi, z wchłanialnością z p. pokarmowego też do końca nie wiadomo jak jest (przydatność doustnych prep witaminowych ?? ). Wiadomo jednak, że pod wpływem UVB w skórze gadów (skrótowo) odbywa sie biosynteza tej witaminy. Czy ktoś może w 100% powiedzieć, że gekony czy inne gady o aktywności nocnej nie wygrzewają się w warunkach naturalnych na słońcu? Może ktoś dotarł do publikacji o obserwacjach zachowania gekonów lamparcich w naturze? Jeśli tak to proszę o info. Im bliżej natury tym lepiej dla zwierząt

Pawllo
    Guest

A poza tym to jak jest tylko lustrzanka to w terrarium panuje półmrok, a wiadmo w naturze jest troche jaśniej

PS. Nareszcie jest ktoś, kto popiera stosowanie świetlówek UV

Jarek Zajączkowski
    Guest

Zawsze to robiłem. Podobnie jak ostrzeżenia przed piaskiem, żwirkiem, kostką kokosową itp.

Pawllo
    Guest

Sokoro jesteśmy przy podłożu to pomiędzy te kamienie to można coś wsypać, żeby świerszcze się nie chowały?

Raffee
    Guest

Przy regularnym podawaniu witamin świetlówka UVB nie jest konieczna. Ja tylko wystawiam czasami geka na, zewnątrz ponieważ w naturze gek. lamparcie na pewno wychodzą w dzień i maja bardziej zróżnicowaną dietę. Jeżeli masz kasę możesz kupić świetlówkę UVB 4% tylko pamiętaj ze trzeba ja zmieniać, co ok.6 msc

Gramatik
    Guest

jakie stosowac te podloze ???? w koncu ?? co jest najleprze ???? a cvo do tego uv ?? to teraz jest lato to z gekiem bym wychodzil np: na balko by nalapal troche tych promieni a na zime lub jesien bym zamontował UV ?? co sadzciie o tym ??? iajkie te podloze i wogle jaka lampe grzewcza ?? i le kosztuje teerarium 60x30x40 ?? bo mam propozycje kupinienia tegoo teera z wyposazeniem korzen (za 50 zł) podloze wlokno kokosowe z piasakeim lampa taka z osram (grzybek) zamontowany gwint na zarowke i wlacznik wylacznik za 170 zł a i jeszcze za teerarium plakat jakis :P co sie przykleja na szybe co sadzicie o tej cxenie ?? czekam na wasze rady :P pozdrawiam heh zameczylem was :P:P

dkk15
    Guest

wedlug mnie cena terra i tych dziadostw jest atrakcyjna a co do brania geka na balkon w lato ( po kupnie geka) to odpada bo pierwsze bedziesz musial go oswoic bo to jest wielki stress.

Uprawnienia umieszczania postów