-
Re: Gekon lamparci
Ehhh, szkoda gadac. Dkk15 bardzo dobrze powiedzial... I tak sie nie dogadamy. Jesli ktos trzyma 2 gekony w terrarium 50x30x40 no to naprawde nie mamy o czym rozmawiac... (skoro gekony dorastaja do 25 cm...). Ale z tego wszystkiego wnioskuje ze jest tu kilku szpanerow ktorzy chca hodowac egzotyczne zwierzaki tylko po to zeby moc sie przed kims pochwalic, majac w dupie warunki w jakich maja spedzic reszte zycia. No ale coz- widac kazdy podchodzi do tego inaczej. Nparawde szkoda slow. Swiete slowa dkk15- wez tlumacz slepemu od urodzenia jak wygladaja kolory...
A tak sie powolujecie na te galony- moze i gdzies napisali ze takie terra starczy, ale co z tego skoro we WSZYSTKICH liczacych sie serwisach terrarystycznych podaja jako MINIMUM (widze ze niektorzy traktuja to slowo tak samo jak OPTIMUM) wymiary 60x40 (wysokosc nie jest az tak istotna). Dlatego ja juz koncze swoje wywody, kazdy inaczej postrzega siebie jako terraryste. A ja zanim kupilem sobie gekoniki to przesledzilem WSZYSTKIE fora w Polsce i za granica, czytajac opinie bardzo wielu hodowcow i dlatego juz rozumiem czemu zaden liczacy sie hodowca jaszczurek sie tutaj nie odezwal. Bo to po prostu nie ma sensu. A powolywanie sie na jakas stronke gdzie podawali takie wymiary jest usprawiedliwianiem samego siebie, bo wszedzie podaja wieksze wymiary (no ale pewnie WSZYSCY znawcy sie myla). To moze wogole zrobmy konkursik- w jakim najmniejszym terrarium beda sie rozmnazaly lamparty??? I potem te wymiary podawac jako optymalne. Ktos mi kiedys powiedzial ze on nigdy nie wchodzi na forum TCP, jesli juz to tylko na terrarystyka.com.pl bo tam nie ma tylu idiotow gloszacych takie bzdury. A szkoda, bo jest tu tez bardzo wiele osob dobrze znajacych sie na terrarystyce, ktore po prostu omijaja takie bezsensowne tematy. I powoli zaczynam to rozumiec.
Pozdro
-
tak jak napisałem - najbardziej kłuci sie ten co z lampartami 'najwięcej' przeszedł.
Jesteś (jakby nie było) świeży w te klocki, jeszcze nie rozumiesz jaka jest różnica między teorią a praktyką, zaliczasz sie (jak większosć na tym forum) do konserwatystów którzy zatwardziale bronią tego co wyczytali na jakimś serwisie.
Właśnie przez takich jak Ty niema postępu. Trzeba być otwartym na nowe propozycje, pomysły i rozwiązania.
Od dłuższego czasu omijałem forum o lamparcie szerokim łukiem, teraz na chwile zaglądnąłem i znowu widze laików głoszących poglądy jakby conajmniej po studiach na ten temat byli.
Jeszcze tylko na koniec do Twojej wiadomości pebe - nie wszystko można wyczytać. Wiedza teoretyczna jest tylko podstawą, fundamentem do Twojego działania praktycznego które będzie końcowym (w pewnym sensie) efektem.
-
Czlowieku jakie ty bzdury piszesz, o jakich nowych pomyslach mowisz? Zeby zmniejszac minimalne wymiarow do hodowli zwierzat??? Dawno podobnej bzdury nie slyszalem. Tak sie sklada ze 2 moich znajomych siedzi w terrarystyce, jeden hoduje wlasnie tak jak ja geki lamparcie a drugi agame brodata, i siedza w tym znacznie dluzej niz ty- jak sam napisalem od 2003 roku- wiec nie zgrywaj specjalisty ktory zna branze na wylot, bo sam za krotko w tym siedzisz... I ja swoja wiedze zdobywalem glownie poprzez rozmowe z osobami ktore sie hodowla gadow zajmuja bezposrednio, i znaja sie na tym duzo lepiej od ciebie. A tak poza tym to co ma piernik do wiatraka, to chyba dobrze ze czlowiek zanim zdecyduje sie na zakup to zrobi "wywiad srodowiskowy" zeby wiedziec co i jak. I ze niby co, skoro dluzej siedzisz w terrarystyce to mozesz zmniejszac pomieszczenia mieszkalne swoich zwierzat??? Poczytaj uwaznie zanim cos napiszesz zeby mialo to sens, bo na razie nie ma za grosz logiki w tym co piszesz. Ale teraz to ja juz nie bede marnowal czasu na rozmowe z takimi idiotami, wiec z mojej strony koniec dyskusji.
-
Popieram MarQ'a w 100% co tego, że teoria to jedno, a praktyka to drugie.
Co dą mączników to słyszałem, że przy długotrwałym karmieniem mączników może dojść do otłuszczenia narząd wewnętrznych (Pokreslam to, że slyszałem bo wet. nie jestem).
PS. Miło by było gdyby wypowiedziała się jakaś doświadczona osoba
PS1. Kłutnie co to tego kto dłużej siedzi w terrarystyce moim zdaniem są nie potrzebne i psują dość ciekawą dyskusje.
-
MareQ'u daj spokój szkoda klawiatury...
ostatni post pebe doskonale obrazuje poziom tej rozmowy, po prostu z niektorymi nie warto wdawać sie w dyskusje...
-
-
Nieźle się dzieje ostatnio na tym forum, wystarczy nie być 2 dni i nie wiadomo, o co chodzi. Ale wracając do tematu nie zawsze to, co się czyta w książkach i forach jest prawda. Osobiście, kiedy zaczynałem przygodę z lampartami z dostępnych wtedy źródeł wyczytałem, iż najlepszym podłożem jest piasek, skończyło się to tym, iż straciłem 2 geki. To samo tyczy się wielkości terra, jeżeli komuś zależy na rozmnażaniu nie będzie przeznaczał na to zbyt dużo miejsca i gek w terra 40x40 będzie żył, rozmnażał się. Natomiast, jeżeli ktoś chce trzymać jednego geka (częściowo dla ozdoby) i będzie zależało ma tym, aby zwierzak miał więcej miejsca wsadzi go do terra 60x40. Tylko teraz trzeba zadać sobie pytanie czy lepiej będzie jednemu gekowi w terra 60x40 czy trzem w terra 80x40
MareQ, co do upierania się do wyczytanych wiadomości to Azzurreeuss tez wyczytał o wielkości dla jednego lamparta 10 galonów i to ze się znacie osobiście nie jest żadnym powodem żeby najeżdżać na drugiego, bo sam w terrarystyce siedzisz dopiero drugi rok. To ze jest to strona nie polska to całkiem inna sprawa
-
dziękuje.
Tym postem potwierdziłeś wszystko to co mówie. Naprawde, dzięki bo mi sie już pisać nie chce
-
Raffee masz racje, w koncu w sklepach tez trzymaja gekony w malutkich terrariach i nawet sie rozmnazaja, ale moim zdaniem to nie znaczy ze hodujac zwierzeta hobbystycznie tez mozna sobie na to pozwolic. Oczywiscie, kazdy zrobi jak chce, jesli ludziom gekony rozmnazaja sie w malych terrariach to gratuluje, ale mi osobiscie szkoda byloby trzymac gekona w tak malym "zbiorniczku". A co do swojego poprzedniego posta- mialem na mysli ze Mareq siedzi w terrarystyce od 2 lat a nie moi znajomi . I kto tu mowi o inteligencji, skoro Mareq sie fatygowal zeby mi nawtykac na gg...
Mareq, uwazajac sie za super terraryste odpowiedz mi na jedno pytanie- jak sam napisales siedzisz w terrarystyce od 2003 roku- i od tamtego czasu hodowales juz 8 gatunkow... Widze ze szybko nudza ci sie zwierzaki i kupujesz sobie nastepne... jak male dziecko... To wyjasnia rowniez twoje poglady
Pozdrawiam
-
powiedz co chcesz taką gadką udowodnić? Jak będę chciał, to sobie codziennie będe kupował jakiegoś zwierzaka i po tygodniu go sprzedawał.
Za to przynajmniej nie robie z siebie mędrca, tak jak Ty. Mam od Ciebie większe doświadczenie i z tym musisz sie pogodzić i żadne Twoje teorie tego nie zmienią.
Jeżeli uważasz że jeden osobnik musi mieć terrarium conajmniej 60/40/40 to ja sie z Tobą kłucił nie będę, bo do pewnych poziomów nie zwykłem sie zniżać.
Ja trzymam obecnie dorosłego osobnika w terra 55/35/40 i to w zupełności wystarcza.
Jeszcze tak do Twojej wiadomości (a czy to przyjmiesz czy nie to Twoja sprawa) nie wiem z jakimi hodowcami Ty rozmawiałeś w każdym razie ja m.in. rozmawiałem sporo z Sułkiem, i on uważa że np w terrarium 60/40/40 można śmiało trzymać 2 gekony, natomiast dla jednego 50/30/X wystarcza w zupełności.
a, i jeszcze jedno. Wyzywanie kogoś od 'idiotów' świadczy tylko i wyłącznie o Tobie, o nikim innym. Osobiście uznam że Ci sie 'wyrwało' ale tak na przyszłość zastanów sie co piszesz.
To tyle z mojej strony, jakbyś jeszcze miał ochote podyskutować to zapraszam na gg#3427449 bo takie bezsensowne nabijanie postów mija sie z celem.
Uprawnienia umieszczania postów