-
-
Re: Gekon lamparci
Heh, widze ze i tak sie nie dogadamy. Trzeba tylko miec na uwadze ze minimalne wymiary to nie optymalne wymiary. Ale obrze powiedziane- kazdy kupi sobie gekona do takiego terrarium jakie mu odpowiada... Dla mnie jednak terrarium 40x40x30 jest po prostu za male, ale to jest moje zdanie. Chcialem tylko powiedziec ze niektore serwisy zalecaja dla JEDNEGO gekona terrarium 70x40x40... Najwazniejsza jest jakosc a nie ilosc, ale widze ze nie kazdy podziela moje zdanie. To juz domyslam sie czemu macie po tyle gatunkow...
Pozdro
-
jakby w masowych hodowlach przestzegano tych bzdur to wiesz... (dopisz se tu co chcesz) Jest tyle zdań ilu ludzi i niedogadamy się więc czas zakończyc tą rozmowe Ja niehoduje geków ale ograniczanie przestzeni do minimum-optimum jest w tych czasach konieczne kiedy hoduje się gady nietylko dla rozrywki :]
-
A uwazasz ze w terrarium 80x40x50 moznaby hodowac agame brodata? Bo ktos mi kiedys powiedzial ze tak
-
-
Ja hodue parkę w terra 50/30/40, mnożą się (samica składała 3 razy po 2 jajka) zaczęły od kwietnia, mam je od lutego. Jedzą, są zdrowe, mają pułki z korka, w przyszłości planuję powiększyć hodowlę lampartów o kilka samic i zrobić większe terra, ale bez przesady, uważam, że te wymiary, które podał Azzurreeuss są znakomite dla jednego osobnika Więc nie uważam, że geki, które jedzą z ręki, mnożą się i są zdrowe w terra 50/30/40 maja źle :P
-
Jedno co mnei zawsze zastanawia: czemu ludzie porownojea zwierzeta np. geki lamparcie do ludzi pod wzgedem miejsca jakie musimy im zapewnic a jasniej to to ze podaja takie porownania np: A ci dobrze by sie zylo w takiem malym meiszkaniu...?(oczywiscie porownujac zwierzaka do wielkosci czlowieka)
Zwierze to zwierze a czlowiek to czlowiek (chociaz czasem zachowuje sie jak zwierze;P).
-
azureus wiesz jak bys spojzal w moj profil i dopatrzyl sie kraju zamieszkania to bys niemusial mi tlumaczyc co to jest 10 galonowe terra . Wiesz ci powiem z innego punktu widzenia AMERYKANIE TO DEBILE i mi niepisz jacy oni madrzy sa bo dobrze wiem.
-
Pebe zakoncz poprostu ten temat bo to niema sensu bo azuresus i goblin beda nawijac o tera 10 GALONOWY (wyzej w poscie auzerus wytlumaczyl co to takiego) a bardziej doswiadczeni terrarysci sie nawet niewypowiadali wiec daj spokuj.
-
szkoda że ten co najkrócej hoduje lamparty ma najwięcej do powiedzenia...
Prawda jest taka że masz wiedze typowo serwisową (nawet nie książkową), a uwież, doświadczenie i praktyka często mija sie z teorią.
Tak sie składa że znamy sie osobiście z Azzurreeuss'em, widziałem cały jego dorobek i wcale nie uważam żeby gekony miały u niego źle - wręcz przeciwnie, chciałbym żeby każdy tak dbał o zwierzaki.
Co do wielkości terrarium to dla dorosłego osobnika 40/40/30 wychodzi na zdrowie lepiej niż np 50/30/40, bo co gekonowi po wysokości? To jest tak jakby Ciebie (znowu porównanie gekona do człowieka :P) zamknąć w pokoju 6m/1m/5m (dł/szer/wys). Przelicz to sobie, i zastanów sie czy nie wolałbyć np 4m/3m/2m?
Czytając posty takich 'hodowców' jak Ty znowu wiem i zdaje sobie sprawe dlaczego nie udzielam sie już tak bardzo na forum o gekonach lamparcich... Poprostu za dużo tutaj znawców i moje doświadczenie w porównaniu do Twojego to jest jedno wielkie nieporozumienie. A przecież chodzi o to żeby służyć dobrą, rzetelną i fachową poradą a głównym celem powinno być zdrowie i życie zwierzaka ( w tym przypadku gekona lampaciego). Także ja odpadam.
Uprawnienia umieszczania postów