Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Gekon lamparci

Gramatik
    Guest

Gekon lamparci

CZesc wiatm wszystkich jetsme na tej stronie po raz pierwszy
    wiem ze wszystkie posty sa o Gekonie lamparcim i wszystkich przepraszma za te pytania ktre zadam :P bo jakos ciezko mi to zebrac wszystko razem.
    1. Jakie teerarium powinien miec Gekon lamparci ??? (rozmiary)
    2. jaka zarowke ??? zastoswoac ???
    3. jakie sa ceny takich gekonow i tego terrarium i takiej zarowki itp .......

prosze was o pomoc z góry dziekuje za kazdy odpowiedziany post z waszej strony

Azzurreeuss
    Guest

Re: Gekon lamparci

1. dla jednego wystarczy 40*40*30
    2. żwykla żarówka )
    3. Młode geki standarty chodza gdzies od 40zł do 60zł a terrarium zalezy czy ze szkla czy z OSB. 40*40*30 ze szkla cos koło 70zł

dkk15
    Guest

azureus ciebie chyba tego tego z tymi wymiarami terra jest dobre jedynie dla mlodego geka a dla doroslego jednego 60 / 30-40/40

Azzurreeuss
    Guest

taa znowu oczywiscie za małe ;] wiesz... jak chcesz mozesz sobie geka trzymac nawet w 100*100*100 ja wiem ze 40*40*30 dla jednej dorosłej sztuki wystarczy, i gek bedzie sie czuł komfortowo

tu masz cytat z stronki zagrnaicznej : A single leopard gecko can be comfortably housed in a 10 gallon aquarium;]źródło:http://www.geocities.com/geckohaven/leocare.html

10 gallonow to w przyblizeniu 38 litrow ... wiec policz sobie jaka pojemnosc ma proponowane przez przez ze mnie tera, a potem sie odzywaj

Pozdrawiam

pebe
    Guest

No pewnie, dla lamparta minimum to 60x40x40, jesli oczywiscie chcesz zeby w miare normalnie egzystowal. A co do cen to poszukaj tutaj na gieldzie, mozna dosyc tanio kupic. A w sklepach to ceny od 100 zl w gore. Ja kupilem terra 80x40x50 i zamierzam w nim hodowac 2 geki lamparcie, choc to i tak nie jest duze terra .

Pozdrawiam

Goblin
    Guest

No a wszyscy szczycą się wiedzą tzw."wyczytaną" a ludzie idźcie spac najlepiej Już wiem dlaczego polska terrarystyka jest tak zacofana. Zagraniczni koledzy trzymią zwierzaki w terrariach takich jakie podał Azzurreeuss i mają o wiele większe osiągnięcia w ich hodowli niż w tym terrarystycznym zadupiu

Azzurreeuss normalnie szkoda gadać

Azzurreeuss
    Guest

Goblin niema się co sprzeczac wkońcu mamy doczynienia z profesjonalistami którzy hodują geki od pokoleń ...

Pozdrawiam

Goblin
    Guest

Azzurreeuss no przecież , to rodzinna tradycja przekazywana z dziada pradziada a te wymiary terra są świętością i kto je złamie to wszystkie geki mu padną do tego zachoruje na trąd a SSmani zgwałcą mu żone Przeciez POLSKA jest bardzo rozwiniętym krajem a u sasiadów te biedne jaszczury męcza się w pudełkach po zapałkach a ich sukcesy to tylko zasługa tego że mają więcej kasy

dawid_długoszewski
    Guest

Gramatik
    Zdania na temat rozmiarów terra dla lamparta są podzielone inni uważają że należy trzymać je w dużych terrariach żeby mogły biegać a innni tak jak Azzurreeuss w małych.To już twój wybór i twoja decyzja.
    Zwykła żarówka powinna wystarczyć ewentualnie można zainstalować świetlówke z UVB ale nie jest konieczna.
    Za mojego gekona zapłaciłem 120zł(18cm-samica) w Biofilu.

pozdrawiam

pebe
    Guest

Azurreusz burzysz sie jakby ktos chcial tu po tobie jezdzic. A jesli zamierzasz trzymac gekona w terrarium 40x40x30 no to zycze ci powodzenia, a jako ze jestes super specjalista od gekonow to gratuluje inteligencji i naprawde wspolczuje twoim zwierzakom. Otoz powiedz mi jak w tak malym terra zrobic miejsca o roznych temperaturach??? Ale ten aspekt tez jest dla ciebie zapewne nieistotny. To moze najlepiej kupic sobie geka, wysuszyc go i do gablotki wstawic, wtedy moznaby miec bardzo duzo gatunkow nawet w malym pokoiku... Zreszta nie mamy chyba o czym gadac, roznimy sie tym ze dla ciebie optymalnymi wymiarami terrarium sa takie w ktorych zwierze po prostu przezyje, a dla mnie zeby mialo przynajmniej jako takie warunki do zycia. Jakby ktos zamknal cie w szafie na reszte zycia to tez bys zyl. A co do rozmanzania- co to ma do rzeczy, uwazasz ze jak gekony sie rozmnazaja to znaczy to tyle ze maja odpowiednie warunki do zycia??? Zapewniam cie ze jakbys wsadzil 2 gekony do nawet malego terra to tez sie beda rozmanzac, bo to jest normalny instynkt przetrwania gatunku (a ze gekony sa zwierzetami ktore wyjatkowo latwo sie rozmnazaja to juz inna sprawa).

A idac twoim tokiem myslenia to moze do swojego terrarium 80x40 moze kupie sobie agame brodata, w koncu tez bedzie zyla...

Pozdrawiam terrarystow ktorzy szanuja zycie swoich podopiecznych

Uprawnienia umieszczania postów