Ehhh, szkoda gadac. Dkk15 bardzo dobrze powiedzial... I tak sie nie dogadamy. Jesli ktos trzyma 2 gekony w terrarium 50x30x40 no to naprawde nie mamy o czym rozmawiac... (skoro gekony dorastaja do 25 cm...). Ale z tego wszystkiego wnioskuje ze jest tu kilku szpanerow ktorzy chca hodowac egzotyczne zwierzaki tylko po to zeby moc sie przed kims pochwalic, majac w dupie warunki w jakich maja spedzic reszte zycia. No ale coz- widac kazdy podchodzi do tego inaczej. Nparawde szkoda slow. Swiete slowa dkk15- wez tlumacz slepemu od urodzenia jak wygladaja kolory...
A tak sie powolujecie na te galony- moze i gdzies napisali ze takie terra starczy, ale co z tego skoro we WSZYSTKICH liczacych sie serwisach terrarystycznych podaja jako MINIMUM (widze ze niektorzy traktuja to slowo tak samo jak OPTIMUM) wymiary 60x40 (wysokosc nie jest az tak istotna). Dlatego ja juz koncze swoje wywody, kazdy inaczej postrzega siebie jako terraryste. A ja zanim kupilem sobie gekoniki to przesledzilem WSZYSTKIE fora w Polsce i za granica, czytajac opinie bardzo wielu hodowcow i dlatego juz rozumiem czemu zaden liczacy sie hodowca jaszczurek sie tutaj nie odezwal. Bo to po prostu nie ma sensu. A powolywanie sie na jakas stronke gdzie podawali takie wymiary jest usprawiedliwianiem samego siebie, bo wszedzie podaja wieksze wymiary (no ale pewnie WSZYSCY znawcy sie myla). To moze wogole zrobmy konkursik- w jakim najmniejszym terrarium beda sie rozmnazaly lamparty??? I potem te wymiary podawac jako optymalne. Ktos mi kiedys powiedzial ze on nigdy nie wchodzi na forum TCP, jesli juz to tylko na terrarystyka.com.pl bo tam nie ma tylu idiotow gloszacych takie bzdury. A szkoda, bo jest tu tez bardzo wiele osob dobrze znajacych sie na terrarystyce, ktore po prostu omijaja takie bezsensowne tematy. I powoli zaczynam to rozumiec.

Pozdro