Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: czy sa hodowcy karmiacy tylko maczniakami??

Mieszany widok

Azzurreeuss
    Guest

Re: czy sa hodowcy karmiacy tylko maczniakami??

juz sie wszystkiego dowiedziałem ... i mozna tak karmic geki;]
    oczywiscie maczniaki wsypuje sie do miski z wapnem i witaminami jedzac maczniaki aplikuja sobie rowniez witaminy;]
    maczniaki maja duzo białka i sporawo tłuszczu... geki na takiej diecie szybciej rosna i dojrzewaja... juz wiem czemu an zagranicznych stronkach te gekony maja takie grube ogony... j
    ak skoncza mi sie swierszcze to zaczynam diete wysokobiałkową i zobaczymy jakie potworki mi powyrastaja

czeba isc z duchem postepu...

Goblin
    Guest

Azzurreeuss tyle ze dieta wysokobiałkowa ma też swoje minuski nieliczy się tylko to że szybciej dojrzewają i łądnie wyglądają. Takie diety mają też minusy jednym z nich jest zapewne krótsza żywotnośc i tu jestem prawie pewny.

Coś tam o żywieniu i dietach w szkole hotelarskiej sie uczy

DOMINOS
    Guest

Azzurreeuss szkoda mi twoich geków... ,po pierwsze pancerz mącznika jest bardzo ciężki do strawienia, po drugie to sam tłuszcz i nie wiem gdzie on ma białko, ,rację to chyba przyznali Ci handlarze, nie chodowcy, a między tym jest ogromna róznica, mam nadzieje ze przynajmniej karmiąc geki mącznikami będziesz podawał te świeżo po wylince no i oczywiście będziesz się pozbywał głowy.

dkk15
    Guest

azerus juz napisalem ci kilka postow wyzej ze jestes rabniety i tutaj dodam ze jestes pier......... nie karmi sie maczniakami czesto i juz . Pewnie jeszcze trzymasz geka w terra 40 , 30 ,40 jak napisales jakie tera jest dobre dla geka radzac koledze ktory tu byl pierwszy raz.

Azzurreeuss
    Guest

mi tez ich żal...głupie mi sie jescze rozmnażaja ;(( ja to mam przejeb*** i nic sie nie znam...

miedzy wiedza opisowa i praktyczna jest pewna spora roznica ktore wy nie dostrzegacie a ja nie zamierzam wstrzynac kłotni...

dowodem tego czy umie zajmowac sie lampartami jest wyglad i zdrowie moich zwierzakow, i mi to w zuepłnosci wystarcza...

Pozdrawiam

yupik
    Guest

Hej,

Nie daje swoim zwierzakom maczniakow, ale tez na wielu stronach hodowcow czytalem, ze karmia wylacznie maczniakami. Tez mnie zastanowilo, ze maja takie grubiutkie ogonki i doskonale sie rozmnazaja (bo zdjecia pochodzily z komercyjnych hodowli).
    Jednak mam wrazenie, ze zwierzaki sa spasione i nie znalazlem informacji jak taka dieta dlugoterminowo wplywa na zdrowie zwierzaka. No i oczywiscie nie wiem, czy maczniaki byly podawane "jak leci" czy tylko swierzo po wylince.
    Tak wiec w komercyjnych hodowlach czesto stosuje sie diete oparta wylacznie o maczniaki + witaminy i wapno w tej samej miseczce.

Azzurreeuss, mam nadzieje, ze podzielisz sie w przyszlosci swoimi obserwacjami zwierzat karmionymi maczniakami (tzn. jak to wplynelo na ich kondycje, ruchliwosc, okres plodnosci samic) na tym forum.

I tak przy okazji
    Sa na forum hodowcy, ktorzy daja swoim gekom maczniaki sporadycznie? Jak wasze geki reaguja na taki pokarm i czy nie ma potem problemu, ze nie chca jesc czegos innego (ja tak mam gdy dam swoim karaczany zielone - potem dlugo nie chca jesc nic innego, a te karaczany sa male i klopotliwe w hodowli )

Pozdrawiam,
    Piotrek

Pawllo
    Guest

ja jak dałem kilka razy mączniakia to bez problemu zjadły, tak samo było z oseskami oraz z wszelkiego rodzaju planktnoem łąkowym

Azzurreeuss
    Guest

yupik oczywiscie ze podziele sie swoimi obserwacjami i doświadczeniami ) ale to chyba tylko na priv :P bo znowu sie kłotnia wywiąze, i bede posądzany o maltretowanie zwierzaków ;((

Pozdrawiam

Azzurreeuss
    Guest

DOMINOS napisał(a):

po pierwsze pancerz
    > mącznika jest bardzo ciężki do strawienia, po drugie to sam
    > tłuszcz i nie wiem gdzie on ma białko,
    Drogi DOMINOS'sie nie wiem skad czerpiesz informacje, ale jestes w wielkim błedzie sądzac że maczniaki to sam tłuszcz. Znacznie wiecej od tłuszczu maja białka o ktore tak ci chodziło. Aby to potwierdzic zapodaje wszystkim zainteresowanym tabele z % skladem wartosci odżywczych poszczególnych karmowek.
    Z tabeli jasno wynika ze maczniaki to głownie białko a nie tak jak wiekszosc z was przypuszcza tłuszcz.

TABELA:
    http://www.anapsid.org/resources/preynutrients.html jak by ktos nie wiedział.. maczniak to mealworm

DOMINOS
    Guest

O ile dobrze pamiętam nie posądziłem Cię o maltretowanie zwierzaków, powiedziałem jednak że szkoda mi geków jeśli mają jeść same mączniki.
    Co do braku białka u mącznika była to metafora, w porównaniu z ogromnymi ilościami tłuszczu i brakiem wartości odżywczych. Mało tego twardy pancerz hitynowy powoduje zaparcia u gadów.
    Powinieneś również wiedzieć że gokony bo o nich mowa, mają wielkie zapotrzebowanie na wapno którego mącznik nie ma wiele, za to ma ogromne ilości fosforu które nie są proporcjonalne do prawidłowej diety gekona.
    Mącznik może być urozmaiceniem w diecie, lecz nie powinien stanowić jej podstawy.
    Nie pisze na forum po to by sie kłucić, lecz odpowiedziałem na Twoje pytanie.
    To co ty zrobisz i jak będziesz karmił swoje gekony jest twoją sprawą i nikt nie wywiera na to nacisku.

Uprawnienia umieszczania postów