Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Kameleon w Łodzi???

Kameleon w Łodzi???

Czy są w Łodzi giełdy gdzie można kupić kameleona????????

Re: Kameleon w Łodzi???

są ale nie radzę tam kupować. Raczej trudno tam o legalne, zdrowe zwierzęta, a warunki sprzedaży - makabra.

rafnoe
    Guest

fryta sam tam handluje i powiem jedno piszesz czlowieku glupoty i z checia bym sie tam z toba spotkal i pokazal ci w jakich warunkach trzymamy zwierzeta do sprzedazy.

byłem, widziałem, rozmawiałem.
    Widziałem chomiki przysypane 5cm śniegu drżące z zimna, papugi sztywne z połamanymi kończynami i pourywanymi ogonami, węże i żółwie stłoczone w bylejakich kartonach.
    Niewielu sprzedawców miało odpowiednie warunki do sprzedaży gadów. Tak samo jak i niewielu miało dokumenty na wymagające tego zwierzęta. Po zapytaniu o dokument najczęstrzą odpowiedzią był wybuch smiechu. Tak było kilka miesięcy temu i wątpię by coś się zmieniło w tym czasie.

Ogólnie nie polecam. Zwłaszcza jak ktoś chce coś tam kupić raz lub kupuje sporadycznie. Łatwo nabyć "towar" kiepskiej jakości, często z przemytu zwłaszcza z kieruku południowego. Towar dla stałych klientów jest często zupełnie inny niż dla pozostałych kupujących. A ceny też nie zawsze są konkurencyjne.

Raczej polecam zakup u sprawdzonych sprzedawców tutaj na forum. Zwłaszcza jeżeli chodzi o zwierzęta tak delikatne jak kameleony. Kupno tanich często niestety oznacza późniejsze kłopoty.

Dodi
    Guest

Jezeli twierdzisz ze np. moje stoisko w Lodzi nie zapewnia odpowiednich warunkow
    sprzedazy to wezwe cie na pojedynek.
    Wszystkie zwierzeta sa z pelna dokumentacja ,w dobrej kondycji i dobrej cenie
    dlatego wiekszoszc sklepow zaopatruje sie wlasnie u mnie.
    Niezycze sobie abys widzac chomiki lub zolwie w zlych warunkach pisal takie bzdury o calej gieldzie . Co sie zas tyczy kameleonow skoro sa tak delikatne to powinno je sie kupowac na gieldzie gdzie mozna zobaczyc co sie kupuje a nie byc skazanym na to ze ktos wysle ci padline .
    Mysle ze nie powinno sie uprawiac autoreklamy kosztem innych sprzedawcow.
    Pozdrawiam
    Witold Plucik
    Firma ANIMALS Swietochlowice
    Stiska w Lodzi nr 161 i 162
    P.S. zapraszam na zakup kontrolowany

LOL to gdzie radzisz kupować kameleony na bazarach? Byłem tam kilkakrotnie i jakoś wszyscy wystawiali dokumenty (jesli chodzi o gady) a zwierzaki były trzynane w dobrych warunkach. Co byś chciał mieć w pełni urządzone terraria z patyczkami i roślinkami na giełdzie?

123456
    Guest

Witam!

Zgadzam się z panem Witkiem, że nie powinno się oceniać całej giełdy po zobaczeniu kilku zwierzaków trzymanych w złych warunkach.
    Ja kupiłam kameleona u p.Witka i ma się bardzo dobrze mam w planach kupno drugiego i na pewno kupię u niego. Zwierzaki ma trzymane w dobrych warunkach ma bardzo duży wybór. Sprzedawcy również mają pojęcie o hodowli i zawsze służą pomocą. Polecam.

ILO.

Paganus
    Guest

no dobra ldzie nie ma co dyskutowac. Giedy w polsce mają lepsze i gorsze dnia czasem jest wiecej złych stoisk niz dobrych i odwrotnie a grzesio mogł trafic na ten gorszy dzień. pozatym róznie to bywa ale ogólnie srednia wychodzi na plus na giełdach..... ja tyle na ten temat.....

pozdrawiam

Dodi, akurat nie do Ciebie piję. Zaliczałbym Cię raczej do grupy: "Niewielu sprzedawców miało odpowiednie warunki do sprzedaży gadów". Ale sam wiesz, że w porównaniu z warunkami na giełdach w pozostałej części Europy (niekoniecznie Zachodniej) wypadamy delikatnie mówiąc kiepsko. Może to raczej powinna być uwaga do organizatorów gieldy, a nie do samych sprzedawców, którzy często robia co sie da by zwierzęta np. ogrzać zimą [ terraria made by Dodi ] Sa jednak i sprzedawcy oferujący zwierzęta w dość prymitywnych warunkach - dość wspomnieć o pająkach sprzedawanych bez żadnego ogrzewania w pomieszczeniu gdzie wielu sprzedawców chodzi z zimna w rękawiczkach.

Co do dokumentów na zwierzęta w Łodzi już się nie wypowiem. Nie wiem czy wszyscy tak robią, ale chyba każdy zna różnice pomiędzy "ceną z fakturą" i "ceną bez faktury". A wielu sprzedawców taką różnicę oferuje. Albo tak: można kupić każdą Brachypelmę, ale dokumenty będą wystawione na albopilosum.

Na giełdzie nie ma czasu na oglądanie wszystkich zwierząt stąd kupujący (zwłaszcza z dużych sklepów) muszą zaufać sprzedawcy, ze zamówiony wcześniej telefonicznie towar jest odpowiedniej jakości. Sprzedawca jak Ty Dodi sam dba o to by klient był zadowolony. Zwłaszcza jak jest to stały i duży odbiorca.
    Jednak są i sprzedawcy "okazjonalni" którzy potrafią przyciągać klienta ceną, a nie jakością zwierząt czy sprzedaży. Oni poluja na klientów przypadkowych. To u nich można trafić zwierzęta chore, wymęczone, itp. Przykład: tanie dorosłe kameleony (samice wycieńczone wielokrotnym, nadmiernie częstym rozmnażaniem), bardzo tanie węże zbożowe (wielopokoleniowa hodowla wsobna). To przykłady z zeszłego roku zgłoszone przez zaprzyjaźnionych klientów giełdy.

To nie autoreklama - nie handluje kameleonami i raczej nie zamierzam. Poza tym z handlem hurtowym raczej ciężko konkurować drobnemu detaliście.

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Nie takie były moje założenia. Myślę że powinno chyba wszystkim zależeć na podnoszeniu pozimu polskiej terrarystyki, także poprzez podnoszenie poziomu handlu. I są tacy, którzy starają się gonić pod tym względem resztę świata. W końcu od maja może się duuużo zmienić.

PS: Od zakupów kontrolowanych sa inne organa.

Dodi a na jakiej giełdzi handlujesz?? Ja byłem na Starcie i tam są dobre warunki i z pełną dokumentacją .

Uprawnienia umieszczania postów