Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Skutki braku UVB

Melissa
    Guest

Skutki braku UVB

Od dwóch dni mam u siebie gekona lamparciego. Czytając opisy tego gatunku i stare posty zaczęłam się zastanawiać nad jedną kwestią odnośnie promieni UVB. Czy zdażały się przypadki, że u gekona trzymanego bez stałego dostępu do UVB po kilku latach zaczęły pojawiać się oznaki krzywicy, a w konsekwencji tego zwierzak zaczynał chorować na MBD??

Ps. Proszę żebyście tylko nie odczytali tego posta jako pytanie czy konieczna jest świetlówka czy nie- moje wszystkie gady mają świetlówki i gek też dostanie swoją emitującą 5% UVB. Moje pytanie jest zadane z czystej ciekawości

Raffee
    Guest

Re: Skutki braku UVB

Mam 5 letnia samice i nigdy nie miala dostepu do swietlowki UVB i nie ma zadnych oznak krzywicy poniewaz regularnie dostaje odpowiednie witaminy, jednak u geka z poczatkami krzywicy swietlowka ta bedzie niezbedna.

Melissa
    Guest

Gekon, którego mam też nie ma oznak krzywicy, ale u poprzedniego właściciela miał krótko mówiąc tragiczne warunki- bardzo malutkie terrarium, nieregularnie podawany pokarm, brak witamin itd. Dlatego mimo wszystko swojemu dam świetlówke (zresztą nawet gdyby był zdrowy to by dostał).

Ps. A brałeś kiedyś swoją samiczkę latem np. do woliery na jakiś czas?

Raffee
    Guest

To dobrze ze nie ma. W lecie oczywiscie byla wystawiana na sloneczko i cos tam promieni zalapala

Uprawnienia umieszczania postów