Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Światło pokojowe i nocne ?

Matmike
    Guest

Światło pokojowe i nocne ?

Witam
    Mam dwa pytania zwiazane z oświetleniem.
    Popierwsze czy zgaszanie i zapalenie nocnych zarówek dekoncentroje gekona ?
    np.chce zobaczyc jak poluje a jak juz nie chce widzec to zgaszam za pare min znow chce itd ?
    A po drugie mam problem bo zaczynam sie dostosowywac do gekona...ok 22 gdy jestem w pokoju(w moim pokoju jest takze terra) to siedze przy zgaszonym swietle...czy gekon sie przyzwyczai jak o trakich porach czasem zapale swiatlo ??

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Michał

tango
    Guest

Re: Światło pokojowe i nocne ?

A fajnie by ci było, jakby ktoś o 3 nad ranem zaczął ci świecić latarką po gałach??

micho
    Guest

Słuchaj ja tam się nie zgodzę z tango, ponieważ jeżeli zamontujesz im czerwony promiennik nocny to możesz spokojnie gasić i zapalać do woli bo Gekony nie widzą tego światła. Tak gdzieś czytałem.

Matmike
    Guest

Dzieki micho :P Pozatym tez tak czytalem ?? Ale co do oswitlenia pokojowego to czekam jeszcze na odp

POzdrawiam all

dawid_długoszewski
    Guest

Gekony lamparcie powinny mieć spadek temperatury w nocy.A ty chcesz grzać czerwoną żarówką.Sam mam z tym problem bo nie moge znaleźdź dobrego światła na noc tzn.żeby sie nie nagrzewało.

Wojtas501
    Guest

Przecież jak zapalisz w nocy czerwoną żarówkę 15W to nie ogrzeje ona terrarium Ja taką mam w moim terrarium (80x40x50). Możesz również oświetlac terrarium w nocy żarówką night glo 25W - od tej żarówki temperatura w terrarium też się zbytnio nie podniesie.

tango
    Guest

sorka ale mi chodziło o zwykłe światło, bo oczywiste jest, że czerwonego i niebieskiego nie widzą czy tam im to nie preszkadza-jakoś tak

Matmike
    Guest

I tu sie mylisz Wojtas501 tzn ja mam kabel 25W i dzis w noc moj gekon mial wlaczona nocna night glo 25W i w nocy moj gek mial ok 27STOPNI !! I teraz wlasnie tylo jak chce go zobaczyc to wlacze i potem wylaczam

POzdrawiam jak zwykle :P

Pawllo
    Guest

macie problemy, wystarczy żarówkę zamontować poza terrarium np. zamontować taką lampkę, niezależnie jaka moc żarówki i czy grzeje czy nie to nie ma wtedy znazcenia, możesz też wtedy nią manipulować, że oświetlisz każdy kąt w terra. A co do tego włączania oświetlenia w pokoju to jak na kilka sekund ew. minut zapalisz to dużej różnicy to nie zrobi bo i tak w terra panuje półmrok albo całkowita ciemność

PS O 22 godzinie dzieci powinny iść spać :P

Hudzik
    Guest

Zawsze możesz na noc przednia szybe terra zasłaniać ręcznikiem..) tak jak robi sie to ptakom,.Ja stosuje tylko czerwone lampy grzewcze,chodzą 24nadobe dzienne światło mają naturalne ,gdyż terra stoi na przeciw okna.:.

Uprawnienia umieszczania postów