-
Re: Problem z UV, a może nie...
nie przesadzajcie 2.0 jest dla plazow a nie dla gadow. A 5.0 jest chyba dla gadow ale o biotopie tropikalnym.
-
Pozatym z tych promieni 5.0 dojdzie do gada jakies 0-20% promieniowania wiec to nie za duzo. Z 2.0 tez tak dojdzie wiec nie za bardzo gad sie naswietli i ta lampa nioc nie da.
-
N I E P O T R Z E B U J E S Z Ż A D N E J Ś W I E T L Ó W K I U V !!!!!!!!!!!
-
Witam
Ja uzywam Repti Glo 2.0 dla chwytnic kolorowych, a Ty mi mowisz ze bedzie dobra dla lampartow?? Przeciez one czesto wygrzewaja sie w dzien(gekony nie chwytnice) (znam tylko takie ktore w dzien laza bo sie przyzwyczaily) Repti Glo 5.0 conajmniej. Moj kolega stosuje 8.0 i sa zdrowiutkie, nie maja krzywicy i maja ladne kolorki
Pozdrawiam
-
To gekony nocne, więc nie potrzebują świetlówki UV! a to, że w dzień się wygrzewają to zupełnie co innego
-
a nie wystarczy im np. w lato czesto je naswietlac przy sloncu po np 15 minut a w zime dawac witaminy ?? (latem też )
-
Moje geki laza prawie wylacznie w dzien bo tak sie przyzwyczaily. Zapewne dlatego ze podaje im pokarm w dzien
Uzywam swietlowki ReptiLight z 4% UVB, witaminy rowniez podaje i zwierzeta sa w doskonalej kondycji.
-
Nie potrzebuje. Ale nie zaszkodzi stosowac.
-
Już raz pisałem że gekony z natury są zwierzętami nocnymi i do syntezy witaminy D nie potrzebują promieni UV. Radzą sobie w inny sposób.
Oczywiście że im nie zaszkodzi ale jest to calkiem zbyteczne. Tak samo nie zaszkodzi jeśli będziesz miał platynową miseczkę w terrarium ale jest to ZBYTECZNE !!!
W terra wygrzewają sie w dzień bo jest im zwyczajnie zimno a nie potrzebują światła. Pokarm zapewnie tez najczęściej dostają w dzień wiec sie nie chowają całymi dniami.
-
Witam wszystkich!!!
Właśnie przeczytałem wszystkie posty i teraz to już mam mętlik w głowie. A co z tą lampą UltraVitalux była by chyba dobra na zasadę "zbyteczne ale nie zaszkodzi".
Co wy na to? Jaka jest wasza opinia?
Uprawnienia umieszczania postów