Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Problem z UV, a może nie...

BOOBO
    Guest

Re: Problem z UV, a może nie...

nie przesadzajcie 2.0 jest dla plazow a nie dla gadow. A 5.0 jest chyba dla gadow ale o biotopie tropikalnym.

BOOBO
    Guest

Pozatym z tych promieni 5.0 dojdzie do gada jakies 0-20% promieniowania wiec to nie za duzo. Z 2.0 tez tak dojdzie wiec nie za bardzo gad sie naswietli i ta lampa nioc nie da.

mantid
    Guest

N I E P O T R Z E B U J E S Z Ż A D N E J Ś W I E T L Ó W K I U V !!!!!!!!!!!

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Ja uzywam Repti Glo 2.0 dla chwytnic kolorowych, a Ty mi mowisz ze bedzie dobra dla lampartow?? Przeciez one czesto wygrzewaja sie w dzien(gekony nie chwytnice) (znam tylko takie ktore w dzien laza bo sie przyzwyczaily) Repti Glo 5.0 conajmniej. Moj kolega stosuje 8.0 i sa zdrowiutkie, nie maja krzywicy i maja ladne kolorki
    Pozdrawiam

Cenchri
    Guest

To gekony nocne, więc nie potrzebują świetlówki UV! a to, że w dzień się wygrzewają to zupełnie co innego

princeyo
    Guest

a nie wystarczy im np. w lato czesto je naswietlac przy sloncu po np 15 minut a w zime dawac witaminy ?? (latem też )

dr1zzt
    Guest

Moje geki laza prawie wylacznie w dzien bo tak sie przyzwyczaily. Zapewne dlatego ze podaje im pokarm w dzien
    Uzywam swietlowki ReptiLight z 4% UVB, witaminy rowniez podaje i zwierzeta sa w doskonalej kondycji.

dr1zzt
    Guest

Nie potrzebuje. Ale nie zaszkodzi stosowac.

Jacku87
    Guest

Już raz pisałem że gekony z natury są zwierzętami nocnymi i do syntezy witaminy D nie potrzebują promieni UV. Radzą sobie w inny sposób.
    Oczywiście że im nie zaszkodzi ale jest to calkiem zbyteczne. Tak samo nie zaszkodzi jeśli będziesz miał platynową miseczkę w terrarium ale jest to ZBYTECZNE !!!
    W terra wygrzewają sie w dzień bo jest im zwyczajnie zimno a nie potrzebują światła. Pokarm zapewnie tez najczęściej dostają w dzień wiec sie nie chowają całymi dniami.

micho
    Guest

Witam wszystkich!!!
    Właśnie przeczytałem wszystkie posty i teraz to już mam mętlik w głowie. A co z tą lampą UltraVitalux była by chyba dobra na zasadę "zbyteczne ale nie zaszkodzi".
    Co wy na to? Jaka jest wasza opinia?

Uprawnienia umieszczania postów