-
dyskryminacja??:)
przegladajac niektóre posty (także na forum 'kupię') wywnioskowałem, że jako pierwsze lamparty chętniej wybierane są samice. Dlaczego? czy samice są łatwiejsze w osfajaniu?? czy to zbieg okoliczności, czy może jeszcze coś innego??
-
Re: dyskryminacja??:)
tak jest ponieważ w terrarium można trzymać 1 samca, a samic kilka i dlatego łatwiej sprzedać samicę.
-
Witam !
Wydaje mi sie iz podobnie jak u innych gadow plec wyksztalca sie na wskutek temperatury inkubacji . Wyzsza temperatura = krotszy okres inkubacji = samce = szbciej kasa
natomiast nizsza temperatura = dluzszy okres inkubacji = samice ale dluzej trzeba czekac na kase a po co ?
Oczywiscie nie jest tak , ze 100% plci jest takie same , tak , ze trafiaja sie samiczki , ktore sa bardziej poszukiwane .
Prosze o sprostowanie jesli sie myle .
pozdrawiam mariusz
-
Dlatego ze samic mozna miec wiecej niz 1 w terrarium. Jezeli masz samice, to pozniej obojetnie czy dokupisz samca,samice czy w ciemno, bedzie dobrze.
-
w stadku może być 1 samiec dlatego czesciej spotkasz samczki
-
a gdy wpuszcze samca do samicy to nic sie nie stanie?? Bo zazwyczaj to chyba samiec oczekuje na samice, a jak pierwsza bedzie samica to on i tak przejmie dowodzenie w terarium???
-
Zalezy jak duza bedzie roznica wielkosci.
Ja wpuscilem wieksza samiczke do terra zamieszkanego przez troszke mniejszego samczyka. Na poczatku samczyk ... bal sie samiczki ale juz po dwoch tygodniach znowu zaczal "rzadzic" w terra i to mimo tego, ze jest mniejszy.
Pozdrawiam,
Piotrek
-
heheh... to masz śmieszna sytuacje
a jeśli chodzi o to jak gady odnosza sie do człowieka to łagodniejsza jest samica ?
Uprawnienia umieszczania postów