-
Re: Krew mnie zalewa
Dzisiaj byłem zmuszony wejsc tam jeszcze raz zwróciłem uwagę sprzedajacemu ponad 20 nimut z nim dyskutowałem ale do tego człowieka nic nie dociera twierdzi że zwierzaki się mają dobrze i mu jajka składają w sklepie a szczegułem jest to że żólwica jest już bardzo otępiała na stukanie w szybkę ledwie reaguje wąż tajwański leży w resztkach wlinki i odchodów czy sprzedawcy naprawdę są tak ślepi i bezmyślnni ??
-
Niestety ukończone 30 lat nie zawsze skutkuje.Ja wczoraj byłam w Tesco w Tarnowskich Górach,jest tam zoologik ,w którym maja dosyć bogaty asortyment gadów ,jest waran na którym skóra dokładnie obciąga kości,chociarz nie znam sie na jaszczurkach to napewno tak ten biedny gad wyglądac nie powinien,nie reaguje na nic,a terrarium , w którym przebywa juz od dwóch miesięcy nie jest dłuższe niz on sam.Sa tam też anolisy ,kameleony ,gekony lamparcie,agamy kołnierzaste,kilka gatunków węży,a na wystawie od otwarcia , a wiec od czterech miesiecy siedzi duzy legwan,oczywiscie w opłakanych warunkach.Personel jest niezbyt sympatyczny ,a konkretnie dwie panie, które wszystkich traktują z góry.
Kiedy kupowałam podłoże torfowe dla żółwia stepowego ,to pani była bardzo zdziwiona ,bo przecierz trzeba dać mu piasek.Na moje słowa ,ze zjadanie piasku szkodzi żółwiom ,pani stwierdziła ,ze oni trzymaja w piasku i nic sie nie dzieje.
Jeżeli trafi się ktos, do kogo nic nie dociera ,to nie pomoze ani wiek ,ani urok osobisty .
Pozdrawiam Joanna
-
Znam osobiscie własciciela sklepu w Tarnowskich Górach pokaże mu te uwagi zobaczymy czy coś sie zmieni .
Pozdrawiam
Witold Plucik
-
Może chociaż u was rozmowa podziałą w tym sklepie gdzie ja byłem jakbyś walił w ściane
-
A oni maja gdzies ze zwierzeta trzymiom w takich warunkach im chodzi zeby sprzedac.
-
Szanowna Joanno!
Bardzo proszę o przeczytanie sobie kilku fachowych pozycji na temat żółwii a póżniej porozmawiamy. Polecam nasz sklep i zakupy książek uznanych fachowców. Otóż jest w nich napisane, że podłożem dla zółwii może być odpowiedni piasek. Proszę nie wypisywać głupot, bo zalatuje mi to na zemstę konkurencji.
Pozdrawiam i gratuluję dobrego samopoczucia
-
Jeśli mogę prosić o autorów i tytuły wspominanych publikacji..... Będę wiedział jak zaoszczędzić pieniądze! PIASEK TAK JAK I ŻWIREK NIE NADAJE SIĘ JAKO PODŁOŻE DLA GADÓW - W TYM ŻÓŁWI, JASZCZUREK.... PODŁOŻE NIE MOŻE DAĆ SIĘ ZJEŚĆ!
Piszę to mając w pamięci "zapiaszczone" żółwie stepowe, greckie, egipskie,gekony, legwany itp. SZKODA ŻYCIA ZWIERZĄT!!!!!!!!!
-
Niestety Pani Tarzan w wielu pozycjach piasek jest rzeczywiście polecany jako podłoże dla żółwi. Sam stosowałem go bez szkody dla swoich żółwi przez wiele lat. Z nieznanych przyczyn niektóre osobniki głównie żółwi zjadają piasek co może prowadzić do zupełnego zatkania przewodu pokarmowego. Niektóre wcinają go wraz z pokarmem, jeśli nie jest on zabezpieczony przez brudnymi łapkami żółwi inne po prostu połykają go same. U mnie tego nie zaobserwowałem, ale w związku z tym, ze sygnały o zapiaszczeniu przewodu pokarmowego docierają z różnych stron postanowiłem zmienić podłoże na korę. I innym też to doradzam.
-
Niestety marna ze mnie konkurencja ,posiadam kilka zwierzaczków w dodatku nie mam ani jednej parki ,więc nawet maluchów na sprzedaż nie będzie.
Jeśli chodzi o literaturę ,to wydaje mi sie ,że mam wszystkie polsko języczne książki na temat hodowli żółwi.Ja natomiast polecam poczytanie postów na forum,np.o zielonej sałacie,która jest głównym pożywieniem legwana i żółwi w pani sklepie.
Skoro ja wypisuję głupoty ,to znaczy ,że większość ludzi na tym forum to robi.Dodajmy ,ze wielu z nich to hodowcy z dużym doswiadczeniem i właśnie dzięki nim można naprawic wiele błędów wywołanych czysto teoretycznym (książkowym)podejściem do zwierząt.
Pozdrawiam i życzę równie dobrego samopoczucia Pani i zwierzakom.
-
Uprawnienia umieszczania postów