Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Podział społeczęnstwa;]

Azzurreeuss
    Guest

Podział społeczęnstwa;]

Czy w stadzie lampartówp panuje jakas hierarchia? (wiadomo rzadzi samiec:P) ale czy sa tam samice dominujące? A jeżeli tak to w czym przejawia sie ich zachowanie??
    Pozdrawiam

The_Answer
    Guest

Re: Podział społeczęnstwa;]

gdzies dosc nie dawno czytalem ze samice tez moja swoja chierarchie ale to dotyczylo innego gatunku i rzedu, a czy u gekonow chyba tez ale niech sie wypowie ktos kto sie badziej zna

mantid
    Guest

W stadzie samych samic zdarza się, że największa (najbardziej agresywna) samica przejmuje funkcje szefa. Zajmuje najlepsze kryjówki, odgania pozostałe od pokarmu. Kiedy dodajemy do stada nowe osobniki, to samica gryzie je i goni, zeby okazać swoją dominację.

Azzurreeuss
    Guest

a jezeli jest samiec to takich zachowan nie ma??

The_Answer
    Guest

sa, samiec to boss ale samice mimo to ustalaja miedzy soba chierarchie

Azzurreeuss
    Guest

jak rozpoznac samice dominująca i ta najnizej stojaca w hierarchi???

The_Answer
    Guest

przedewszystkim musisz caly czas obserwowac ich zachowanie, najlepiej w nocy bo to przeciez nocne zwierzeta, zwracaj uwage na to ktora pierwsza je, ktora jest w srodku zainteresowania, a ktora jest dominowana przez inne samice chyba tak ale nie jestem pewien pozdro

Azzurreeuss
    Guest

no to nieźle ;] a ja myslałem że to mało inteligentne jaszczurki ktore przesypiaja 95% życia, a tu taka skomplikowana struktura zachowan społecznych;}

A czy istnieje jaksi jezyk zachowan gekow?? zaobserwowałem ze jak dorzuciłem nowa samice to samiec ja potarmosił za ogon, (teraz juz sie lubia) a z innymi samicami lizały sie po ogonach;];] sptkał ktos z was jakies ciekawe,diwne? zachowania?
    geki robia sie coraz ciekawsze;]

POzdro

The_Answer
    Guest

poprzez lizanie to one sie poznaja, moje mam tylko parke, jak przychodzi jeden przytulic sie do drugiego to najpierw sie liza :P a potem spia razem

dir dance
    Guest

skąd ja to znam moje razem śpią ,jedzą, piją ,sr..ą ale w dzień latają po terra osobno tylko noc jest taka romantyczna

Uprawnienia umieszczania postów