Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Rosliny do terra ??

Gekster
    Guest

Rosliny do terra ??

Witam wszystkich !
    Czy do terrarium z gekonami lamparcimi mozna wstawic paproć miniaturkę ?? jesli nie to jakie rosliny mozna posadzic ?? i czy wogule można ?? bo przeciez rosliny trzeba podlewać , a co za tym idzie w terra będzie ok.80% wilgotności , a tak chyba byc nie może ?? Co o tym myślicie ??
    Pozdro ,Maciek

Pawllo
    Guest

Re: Rosliny do terra ??

sukulenty(tak się chyba pisze) raczej się nadają, wyczytałem też w książce, że ciekawy efekt jest jak się lawendę wstawi do terra stepowego.

Ven
    Guest

Możesz też pójśc trochę inną drogą i udekorować terrarium sztucznymi roslinkami. w ten sposób masz gwarancję, że geki sie nie zatrują i nie bedziesz miał problemów z pielegnacją roślinki
    Buziaki- Ven

2P
    Guest

Z tego co wiem to najlepsze są sukulenty np. tzw. "żywe kamienie"; grubosz itp. Widzę, że też jestś z Wawy, więc jak byś chciał to te rośliny (i wiele innych) możesz kupić w hurtowni roślin w Międzylesiu.

Gekster
    Guest

Dzięki , postaram się gdzieś znalezc te "żywe kamienie" , co do sztucznych roślinek to myślę ze psują troche
    wystrój , a powiedzcie mi co z tą paprcią miniaturk·ą ?? bno nie wiem czy zostawić im czy wyjmowac ? wyraznie widze ze się im spodobała
    P.S-Do jakiej maksymalnej długosci mogą dorastać lamparty ??
    Pozdrawiam , Maciek

kajolka
    Guest

"P.S-Do jakiej maksymalnej długosci mogą dorastać lamparty ??"
    otóż to masz w opisie gekona lamparciego,bo zakładam że o takowego Ci chodzi (ale przemowa )

Gekster
    Guest

no w sumie znalazłem ,"... gekon lamparci dorasta do 27 cm długosci..." tylko nie ma czy z ogonem czy bez , a może ktos ma dłuzszego gada :] ?? I co z tą paprcią wyjmować czy zostawic ??

Pawllo
    Guest

Co do długości to jest on liczona z ogonem. Wyjątki się napewno zdażają Jeśli ta paproć nie zawyża wilgotności w terrarium to możesz ją tam trzymać.

Gekster
    Guest

Hmmmm , czyli wychodzi na to ze musze wyjąc , bo bez podlewania paproć chyba długo nie pociągnie , a z koleii gdy podleje będzie zawyżac wilgotność
    Szkoda , samiczce strasznie się spodobała i cały dzień za paprocią potrafi przesiedzieć , musze się ruszyc po te sukulenty
    dzięki za wszystkie sugestie.
    Pozdrawiam , Maciek

Uprawnienia umieszczania postów