-
MRÓWKI W TERRA GEKA
Ostatnio w terra gekusia pojawiły sie czarwone mrówki (faraonki). Nie ma ich za wiele ale ich ilość chyba jest coraz większa. Jak wiadomo wybijanie pojedyńczych osobników nic nie daje, czy mogą one w jakiś sposób zaszkodzić gekonowi?
Pozdrawiam wszystkich terrarystów
-
Re: MRÓWKI W TERRA GEKA
Biegają po nim i go niepokoją a poza tym atakują owady karmowe(znajomemu zwabiały się masowo do osesków mysich i przez noc je nadgryzały). Wyrzuć podłoże i wszelkie rzeczy z zakamarkami mogącymi utrudniać dokładne oczyszczenie z mrówek. Nie pozostawiaj żadnych owadów, ani niczego, co mogłoby zwabiać mrówki do terrarium.
-
Tak samo mam problem z mrówkami,nie moge sie ich pozbyc,nieprzejmuj sie ja mam geka od 1,5 roku i jak do tej pory nic zlego mu nie wyrządziły,najwiecj sie ich zbiera jak zdechnie swierszcz w terrarium
-
A znacie może jakiś skuteczny środek na mrówki nie szkodzący gadom?
-
najskuteczniejszy jest zeby zmienic podloze bo moze byc stare i te mrowki sie zucily na resztki zarcia ktore sa w podlozu
-
No właśnie problem w tym że podłoże ma około 3 tygodni i żadne resztki pokarmowe nie zostają w nim jest dokładnie regularnie czyszczone, więc nie wiem po co mrówki tam tak chodzą, chociaż zauważyłem że wynoszą z terra ziarenka piasku ;/
Pozdrowionka i dzięki za rady
-
piasku???z gekiem masz piasek???
-
Ja tez mam z gekami piasek - nie uważam żeby było sie czym podniecać...
-
Tak, nie jest go zawiele, jest wymieszny z torfem, wiem że szkodzi on gekom jeśli go jedzą ale wszędzie pisze że można spokojnie go mieszać z torfem lub drobnym żwirkiem...
Pozdrawiam
-
JaK nie jedza to looz
A co do mrowek to mozesz zrobic taki myk. Co prawda zmniejszy to troche walory zewnetrzne terra, ale jak beda gekowi za bardzo dokuczaly to robisz tak:
-podstawasz po terra jakies 4 kolki (o niewielkiej srednicy, stabilne. Najlepiej po rogach)
-te kolki wstawaisz w male miseczki (moze byc jakas puszka po sledziach czy co tam masz)
-wlewasz do tych miseczek wode
-dla lepszego efektu mozesz do niej dodac soli
I juz
jak morwki beda chcialy wejsc to sie utopia
Uprawnienia umieszczania postów