Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: MRÓWKI W TERRA GEKA

DOMINOS
    Guest

MRÓWKI W TERRA GEKA

Ostatnio w terra gekusia pojawiły sie czarwone mrówki (faraonki). Nie ma ich za wiele ale ich ilość chyba jest coraz większa. Jak wiadomo wybijanie pojedyńczych osobników nic nie daje, czy mogą one w jakiś sposób zaszkodzić gekonowi?

Pozdrawiam wszystkich terrarystów

Pituophis
    Guest

Re: MRÓWKI W TERRA GEKA

Biegają po nim i go niepokoją a poza tym atakują owady karmowe(znajomemu zwabiały się masowo do osesków mysich i przez noc je nadgryzały). Wyrzuć podłoże i wszelkie rzeczy z zakamarkami mogącymi utrudniać dokładne oczyszczenie z mrówek. Nie pozostawiaj żadnych owadów, ani niczego, co mogłoby zwabiać mrówki do terrarium.

pablo83vip
    Guest

Tak samo mam problem z mrówkami,nie moge sie ich pozbyc,nieprzejmuj sie ja mam geka od 1,5 roku i jak do tej pory nic zlego mu nie wyrządziły,najwiecj sie ich zbiera jak zdechnie swierszcz w terrarium

DOMINOS
    Guest

A znacie może jakiś skuteczny środek na mrówki nie szkodzący gadom?

dkk15
    Guest

najskuteczniejszy jest zeby zmienic podloze bo moze byc stare i te mrowki sie zucily na resztki zarcia ktore sa w podlozu

DOMINOS
    Guest

No właśnie problem w tym że podłoże ma około 3 tygodni i żadne resztki pokarmowe nie zostają w nim jest dokładnie regularnie czyszczone, więc nie wiem po co mrówki tam tak chodzą, chociaż zauważyłem że wynoszą z terra ziarenka piasku ;/

Pozdrowionka i dzięki za rady

poltergeist
    Guest

piasku???z gekiem masz piasek???

mantid
    Guest

Ja tez mam z gekami piasek - nie uważam żeby było sie czym podniecać...

DOMINOS
    Guest

Tak, nie jest go zawiele, jest wymieszny z torfem, wiem że szkodzi on gekom jeśli go jedzą ale wszędzie pisze że można spokojnie go mieszać z torfem lub drobnym żwirkiem...

Pozdrawiam

Silent
    Guest

JaK nie jedza to looz
    A co do mrowek to mozesz zrobic taki myk. Co prawda zmniejszy to troche walory zewnetrzne terra, ale jak beda gekowi za bardzo dokuczaly to robisz tak:
    -podstawasz po terra jakies 4 kolki (o niewielkiej srednicy, stabilne. Najlepiej po rogach)
    -te kolki wstawaisz w male miseczki (moze byc jakas puszka po sledziach czy co tam masz)
    -wlewasz do tych miseczek wode
    -dla lepszego efektu mozesz do niej dodac soli
    I juz
    jak morwki beda chcialy wejsc to sie utopia

Uprawnienia umieszczania postów