-
Re: co z tym lampartem?
Witam . Na początku to normalne, że nie będzie jadł. Musi przywyknąć do nowego otoczenia, ludzi i terrarium. Czasami też same robią sobie głodówke nawet dochodzoncą do dwóch tygodni.
Pozdrawiam!!!
-
Nie masz sie czym przejmowac ze nie chce jesc od dwoch dni, to jest calkiem normalne zachowanie a tym bardziej w czasie wylinki. A ztym "blaknieciem" to jest tak ze gek zrzuca wylinke a puzniej ja zjada dlatego jednego dnia jest szary a nastepnego ma zaje... kolorki. Z karmieniem przymusowym to nawet nie probuj chyba ze nie bedzie bardzo dlugo jadl (bez problemu wytrzyma miesiac) i zacznie tracic na wadze, ale i tak lepiej udac sie wtedy do weta. a jezeli bedziesz miala jakies watpliwosci to najpierw poczytaj to: http://www.terrarium.com.pl/forum/faq/gekonlamparci.php
Bo zdaje mi sie ze wcale tam nie zagladaliscie.
-
Czytalismy bardzo duzo ,ale wiesz jak to jest,pewnych doswiadczen terrarystow nie ma w opisach.Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam z NY.
-
ej miska jakas ty sie stalas amerykanka to dlaczego jeszcze sie nie poslugujesz tutaj jezykiem angielskim ja tez mieszkam w stanach i nieukrywam tego ze jestem polakiem a do amerykanow sie nie upodobnie nigdy no i oczywiscie bez urazy (niewcisniesz mi kitu ze amerykanie znaja sie super na gadach)
-
Niemacie się co martwić. Mlode gekony po zakupie zwykle muszą odczekać kika dni aż przywykną do otoczenia (mój samczyk przyzwyczajał się przez półtorei miesiąca ale to byl przypadek harcorowca). Jezeli gekonowi wyblakły koloryto oznacza wylinkę (zrzucenie starej skóry) czyli nowa skórka tworzy się pod starą a tą starą gekon usuwa zjadając ją z siebie. Dochodzi do tego zazwyczaj w nocy wiec wieczorem jest szary a rano kolorowiusieńki. Po wylince normalnym odruchem jest niejedzenie, gdyz wyobraz sobie ze zjadasz swoja skore, czyi jestes "lekko" napchany.
Rozumeim to że się przejmujecie gdyz sam kiedys zaczynalem przygodę z gekonami i tez sie przejmowałem moim (przykładem jest skakanie z radosci po załatwieniu się gekona).
Pozdrawiam i życzę udanej hodowli pieknego pasiastego stworka :-)
Uprawnienia umieszczania postów