-
Re: *WAŻNE* Robaki, polska epidemia?
Prawdopodobnie mój gekon na to zdechl Ale razem z nim przez caly czas zyl inny gek i tu mam pytanie czy istnieje mozliwosc ze moj jeszcze jeden gekon zarazil sie? Dodam ze zyly razem przez 4 miesiace, a chory zdechl 2 miechy temu i jak do tej pory nie widac zadnych objawow choroby u drugiego.
i jeszcze jedno czy te pasozyty moga przeniesc sie na czlowieka??
-
Z kąd bierze się ta choroba?Przeciesz jak terrarysta ani gekon nie ma kontaktu z innym zarażonym gekonem to nie ma możliwości zarażenia?
-
No to sprawa śmierci mojego geka wyjasniona... Identyczne objawy. Plamka na brzuszku apatia szybkie chudniecie i klap 8[. Do tego można dodać jakby trzęsienie się. Mam film do przesłania jak ktoś chce.
Pozdrawiam
Sqqter
-
Choroba wywolywana jest przez Cryptosporidium sp. pasozyt ten wystepuje u wielu gadów i u ludzi (u ludzi inne gatunki niz u gadow). Moze przeniesc sie przez wszystko co mialo kontakt z odchodami chorych zwierzat (takze przez pokarm, swierszcze zra wszystko co popadnie).
-
hmm czyli wyjaśnijmy to na przykładzie!Jerzeli gekon ani hodowca nie miał kontaktu z odchodami takiegorz gekona ani ze świerszczami (ma własną hodowle) to czy istniała możliwośc zarażnia?
-
czy ta choroba jest zarazliwa dla czlowieka ??
-
a gdzie te forum bylo by bym se chetnie sam je poczytal
-
Moje gekonki w większosci robią kupki z krystalicznym moczem.
Zdażało się że są rzadkie(u nowego geka szczególnie,miał tez słaby apetyt,inne raczej ok) i brzydko pachna teraz chyba już nie - nie zauważyłem.
Nie zauważyłem żeby chudły, plamek nie mają, są raczej aktywne więc chyba wszystko z nimi w porządku?
A może profilaktycznie odrobaczyć?
Odchodzy sprzątam co dzień.
-
latwiej zapobiegac niz leczyc
Uprawnienia umieszczania postów