Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Wysokie ceny w zoologikach

Re: Wysokie ceny w zoologikach

I tu się mylisz!
    Sklep to sklep a nie organizacja charytatywna i jego cel to przedewszystkim zarobić!
    Opłacić zus, prąd,czynsz, obsługę, wode itd itp,potem pomyśl że taki kameleon czy gekon jest w sklepie 2 miesiące zanim ktoś go kupi więc musi jeść!Dodaj te wszystkie składowe i zobaczysz skąd te ceny!!wbrew waszym opinią gadów sklepy nie sprzedają na pęczki!To raczej pewien rodzaj dekoracji lub uatrakcyjnienia sklepu!

W moim miescie jest kilka zoologików "wartych uwagi" (poprostu ludzie sie znaja, zwierzeta maja ok warunki, ogólnie przyjemnie posiedziec. W kilku nieraz sobie pogadamy, i kilka razy sie spotkalem z tekstem ze Częstochowa to nie jest miasto dla sklepów bo tu są tak niskie ceny ze sie nie oplaca. Są sklepy w hipermarketach ale tam kupują jak koleżanka powiedziała niewtajemniczeni a w tych małych chyba naprawde jest tanio, chociaż nie mam porównania, wiem tylko na przykładzie papug (np. faliste są po około 20-30 zeta, a u mnie kupi sie za 15, nimfy u mnie po 60-65, a gdzie indziej spotkalem po 90-100, legwany w jednym są po 100, więc ludzie wszyscy do Czewy :PPP

MataManX
    Guest

nio i takie sklepy powinny być, on nie zbankrutuje bo będzie mial stały obrót i zadowolonych klientów a tłumaczenie tym że zwierze długo przebywa w sklepie jego ceny to bezsens skoro jest drogie to długo będzie czekać na nabywcę a skoro dlugo czeka to jest drogie ten samonapendzający się łańcuch trzeba przerwać i jedynym zdolnym do tego ogniwrm jest sprzedawca czego doskonały przykład widać powyżej

Tirel
    Guest

Rzeczywiście... Swołocz wali do hipermarketu, nie patrząc na cenę kupuje zwierza, bo ma kaprynio, ni w ząb nie obchodzi go jakie to to ma wymagania... Sklep zarobił i może zamówić następnego gadzia. A mały, skromny sklepik musi obniżyć ceny, bo inaczej nikt doń nie trafi... Wiedza sprzedawców? Zaiste, w tym małym być musi, w tym dużym sprzedawca ma sprzedawać towar, nie wiedzę... Dyskusja zaczyna być nudna, sklepy nie mialyby takich cen, gdyby w tej cenie się nie udawało sprzedać. A skoro rynek pozwala...

Sklepy się muszą utrzymać. Płacą za miejscówki w centrach miast, zwierzaki muszą przejść aklimatyzacje i kwarantanne. A liczą na ludzi którzy na niczym się nie znają i cokolwiek niechciałbym kupić zawsze słyszę : to zwierze jest bardzo łatwe w utrzymaniu tyle, że potrzebne są (...) i bedzie to w sumie kosztować........

ps. który chodowca sprzedaje tak tanio

Wlasnie wrocilem z Anna Zoo w Jankach.... 3cm kedziorek za 200zl :/

Jako ze pracuje w zoologu w jednym z centrow handlowych to moge co nieco przyblizyc wam realia takiego handlu:
    Ceny, hmm kazdy by chcial duzo, tanio i z fachowa obsluga - ale niestety to wszystko kosztuje, u nas sklep jest chyba jednym z wiekszych, w ciagu dnia pracuje ok 7-8 osob (w weekendy ok 10 osob), czyli kupujac gada/chomika w sklepie musisz oplacicsobe ktora cie obsluguje,czynsz ktory w centrach handlowych do malych nie nalezy , rachunek za prad :na okraglo pracuja filtry w kilkudziesieciu akwariach, zarowki, kamienie grzewcze. Ciezko w takiej sytuacji konkurowac z hodowca ktory nie placi za wynajem, nie zatrudnia nikogo, czesto prowadzi wlasne hodowle karmowe, wam latwo sie mowi ze ceny sa drogie, macie internet i kontakt z hodowcami - a co ma powiedziec gosc ktory chce zaczac z terrarystyka i nie ma komputera. Pozostaja zoologi. Ja poczatkowo jak podjalem prace w w/w sklepie tez mowilem ze ceny to mamy z kosmosu, ale teraz - kiedy widze jak taki "biznes" dziala uwazam ze sklep do najtanszych nie nalezy, ale za to przyjedziesz do nas i masz duza szanse ze znajdziesz to czego szukasz (swietlowki do terrarium, piekny stojaczek od producenta i wszystkie produkty, maty grzewcze do wyboru do koloru, zarowki, kamienie, wodospady), reasumujac powiem tylko stara zasade: cos za cos!

I jeszcze jedno - tak jak ktos tam napisal wczesniej, gady na dzien dzisiejszy sa raczej traktowane w sklepach jako wystawa, czesto przychodza rodzice z dziecmi i ogladaja "tarantule", "zmije" i takie tam, u nas waran stepowy byl ok 6 miesiecy wiec jezeli mialby byc sprzedawany po cenach "hodowcow" to sklep wyszedlby w najlepszym wypadku na swoje choc i to malo prawdopodobne, jezeli terrarystyka stanie sie popularniejszym hobby to na pewno ceny spadna bo bedzie wiekszy obrot, ja na dzien dzisiejszy staram sie wprowadzic wiecej ptasznikow, bo sa malo wymagajacymi zwierzatkami i utrzymanie ich nie kosztuje duzo, ale czy sie to uda to zobaczymy, mam nadzieje ze tak

Kenshi a w jakim sklepie pracujesz?W Sosnowcu?

Czeladź

Uprawnienia umieszczania postów